Despre lipom si lipomatoza

Ce este un lipom?

Un lipom este o aglomerare de tesut gras, sau mai exact tesut adipos. El se formeaza intotdeauna in zone cu grasime, prin multiplicarea necontrolata a celulelor adipoase.

Video cu LIVE surgery – excizia unui lipom gigant laterotoracic – caz din clinica noastra:

Un lipom de grasime este una dintre cele mai frecvente formatiuni benigne, adica nu este cancer – vezi mai multe detalii despre tumori.

Aspectul lipomului de grasime este relativ usor de recunoscut. Apare ca o umflatura sub piele, care se poate situa in orice regiune a corpului.  

Se poate confunda usor cu un chist sebaceu – vezi detalii despre un chist sebaceu – sau chiar chist sinovial – vezi detalii despre un chist sinovial.

Dimensiunile lipomului sunt variabile, incepand de la dimensiuni mici pana la dimensiuni apreciabile, chiar de aproximativ 20 cm sau chiar mai mari – poza 4.


Poza 1 – Lipom:
Lipom


Poza 2 – Lipom:
Lipom

Ce este lipomatoza?       

Lipomatoza subcutanata este o boala benigna care se manifesta prin prezenta generalizata a unor formatiuni lipomatoase multiple – lipoame.

Lipomatoza inseamna lipoame prezente pe toata suprafata corpului. Foarte rar pot sa apara lipoame si pe organele interne. Acestea, in general sunt de dimensiuni mici si nu afecteaza de obicei functia organului respectiv.

Cauzele si mecanismele formarii lipomatozei sunt inca insuficient cunoscute.

Interventia chirurgicala, ca unic tratament, poate elimina doar o parte din aceste lipoame, de regula cele inestetice.

Diagnosticul lipomului   

Examinarea clinica pe care o fac in timpul consultatiei confera indicii spre un diagnostic de lipom – vezi mai multe despre consultatie.     

Frecvent sunt necesare si investigatii paraclinice ca de exemplu – Ecografia – ECO sau Rezonanta magnetica Nucleara – RMN.


Poza 3 – Lipomul excizat:
Lipom 5 cm


Poza 4 – Lipomul gigant excizat:
Lipom gigant

Lipomul! Cui trebuie sa ma adresez?

Chirurgia lipoamelor intra in specificul chirurgiei plastice. Si chirurgul specializat in chirurgie generala opereaza frecvent lipoame.

Clinica Bestetic cu specific de chirurgie plastica si reconstructiva este specializata si in chirurgia tegumentului, a tumorilor tegumentare si subtegumentare.

Cum si de ce se formeaza lipomul de grasime?    

Majoritatea lipoamelor apar fara o cauza identificabila. Exista si o cauza genetica care nu poate fi neglijata. Fecvent apar lipoame in familie la urmasi.

Lipomul poate sa apara si posttraumatic, adica o lovitura intr-o zona poate genera in timp formarea lui.

Cand trebuie trebuie cerut sfatul specialistului?  

Intodeauna daca observati una sau mai multe umflaturi pe corp, ar trebui sa va adresati unui medic care sa-l examineze. Doar specialistul poate sa va spuna daca este o formatiune benigna, cum ar fi – lipom, chist sebaceu, chist sinovial. Daca exista cea mai mica suspiciune ca umflatura ar fi de alta natura, sunt necesare teste si investigatii suplimentare.

Alte exemple de cazuri – poze


Poza 5 – Lipom de grasime sub piele:


Poza 6 – Lipom fara capsula – excizat:

Tratamentul lipomului  

Nu toate lipoamele trebuie operate. De cele mai multe ori nu este necesar nici un tratament.

Lipoamele mici trec de cele mai multe ori neobservate. Un lipom mai mare sau care creste constant trebuie indepartat.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar

Ma gasesti in Timisoara, unde iti stau la dispozitie pentru rezolvarea problemelor de chirurgie plastica, estetica si chirurgia mainii.
Programari se pot face prin email: dr.gyebnar@bestetic.ro sau telefonic: +40 742 089 095, intre orele 9:00 - 14:00.
Dr. Med. Vladislav Gyebnar