Chist sebaceu sau pilar

Ce este un chist sebaceu?

Un chist sebaceu este un tip de chist comun, necanceros, situat sub piele. De obicei are o forma rotunda – vezi poza 2 – si contine sebum invelit intr-o membrana. 

Denumirea de chist sebaceu este cea mai cunoscuta si desi este improprie, este atribuita altor tipuri de chiste: chist pilar, chist epidermoid sau chist infundibular. In continuare voi folosi sintagma chist sebaceu deoarece este cea mai des folosita.

Cu ce se poate confunda un chist sebaceu? 

Cel mai frecvent, un chist sub piele se poate confunda cu un lipom – vezi aici mai multe detalii despre lipom. De asemenea trebuie diferentiat si de alte tipuri de tumori tegumentare si subtegumentare – vezi mai multe detalii aici .

Video 1 – Poti urmari mai jos un clip scurt cu excizia unui chist sebaceu – LIVE SURGERY. Atentie ! Contine scurte secvente din intraoperator.

 

De ce apare chistul sebaceu?

Cauza aparitiei sale este infundarea canalului de evacuare al glandei anexe firului de par, cel mai adesea cu cheratina de pe piele. Aceasta infundare, duce la acumularea secretiei glandei (sebum – cu aspect și miros caracteristic) intr-un invelis in forma de sac. Orice chist sebaceu are o membrana care inveleste continutul si care creste treptat in volum.


Poza 1 – Chist sebaceu retroauricular:
chist sebaceu imagini, chist sebaceu operatie


Poza 2 – Chist sebaceu complet excizat:
Chist sebaceu operatie, extirpare chist sebaceu

Video 2 – cu un chist trichilemal la deget – caz extrem de rar.

 

Tratamentul chistului sebaceu

Ca la orice formatiune straina care apare in organism, tratamentul recomandat este indepartarea chirurgicala. Prin operatie trebuie sa se elimine continutul chistului impreuna cu invelisul acestuia, prevenind astfel recidiva. Majoritatea chistelor sunt benigne, adica nu sunt cancer. Cele cu aspect suspect se examineaza la microscop in vederea analizei histopatologice –  EHP. 


Poza 3 – Chist epidermal cervical posterior:
excizie chist sebaceu pret


Poza 4 – Chist epidermal complet excizat:
operatie chist sebaceu

De ce apare chistul sebaceu?

Cauza aparitiei sale este astuparea canalului de evacuare al glandei sebacee, cel mai adesea de catre cheratina din piele. Aceasta duce la acumularea secretiei glandei (sebum – cu aspect si miros caracteristic) intr-un invelis in forma de sac, care creste treptat in dimensiuni. In timp cresterea volumului sau alte traumatisme duc la fisurarea sacului si infectarea conținutului, care se transforma intr-un abces dureros, mai dificil de tratat.

Ca la orice formatiune care apare in organism, tratamentul tipic este indepartarea chirurgicala, urmata de sutura. Operatia elimina continutul chistului impreuna cu invelisul, prevenind astfel recidiva. Toate formatiunile excizate se examineaza la microscop (examen histopatologic, EHP), desi majoritatea chisturilor sunt benigne.
Daca chistul sebaceu s-a infectat si s-a transformat intr-un abces, tratamentul consta in antibiotice si eliminarea prin incizie a puroiului, urmata de inchiderea plagii prin pansamente sau sutura secundara.
Tratamentul este mai dureros, de durata mai lunga, iar cicatricea ramasa poate fi mai inestetica.

Nu uitati ca cel mai bun tratament pentru orice boala este preventia! De aceea fiecare persoana care observa aparitia unei formatiuni anormale la nivelul organismului trebuie sa se adreseze medicului pentru consultatie de specialitate. Deoarece multe formatiuni seamana intre ele, doar medicul este cel care poate pune diagnosticul (cat mai precoce) unor boli grave, potential letale, sau dimpotriva, al unei afectiuni banale, care sa va calmeze nelinistea.

Chistul sebaceu infectat

Un chist sebaceu infectat, transformat frecvent in abces, este mai greu de tratat.

Tratamentul consta in antibiotice si eliminarea prin incizie a puroiului, a tesutului contaminat si implicit a chistului infectat. Inchiderea plagii are loc in etapa a doua prin pansamente sau sutura secundara. 

Consecinte nedorite in cazul unui chist sebaceu infectat:

  • tratamentul chirurgical este mai dificil si mai dureros; 
  • infectia faciliteaza ruperea membranei fibroase (capsula);
  • tratamentul este de durata mai lunga; 
  • cicatricea ramasa este inestetica;
  • are risc mare de recidiva; 

Poza 5 – Chist epidermal infectat:
chist sebaceu infectat poze


Poza 6 – Chist epidermal infectat:
chist sebaceu imagini

Sfat!    

Atentie! Un chist sebaceu trebuie indepartat intodeauna inainte de aparitia infectiei. 

Lasat fara tratament, un chist sebaceu se infecteaza intotdeauna.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar