Chistul sebaceu

Ce este un chist sebaceu?

Un chist sebaceu este un tip de chist comun, necanceros, situat sub piele, frecvent manifestat ca o umflatura la cap. Este localizat cu predilectie pe scalp, fata, trunchi, organe genitale (scrot, labii), dar poate sa apara la nivelul oricarei suprafete tegumentare.

Este cunoscut si sub alte denumiri: chist pilar, chist epidermoid sau chist infundibular.

Chistul sinovial se poate confunda frecvent cu un lipomvezi aici mai multe detalii despre lipom. De asemenea trebuie diferentiat si de alte tipuri de tumori tegumentare si subtegumentarevezi mai multe detalii aici, sau de alunite si nevivezi mai multe detalii aici.

Vezi aici un video despre tratamentul chistului sebaceu:

Foarte multa lume se întreaba ce este chistul sebaceu?


Poza 1 – Chist sebaceu retroauricular:
Chist sebaceu


Poza 2 – Chist sebaceu complet excizat:
Chist sebaceu

De ce apare chistul sebaceu?

Cauza aparitiei sale este astuparea canalului de evacuare al glandei sebacee, cel mai adesea de catre cheratina din piele. Aceasta duce la acumularea secretiei glandei (sebum – cu aspect si miros caracteristic) intr-un invelis in forma de sac, care creste treptat in dimensiuni. In timp cresterea volumului sau alte traumatisme duc la fisurarea sacului si infectarea conținutului, care se transforma intr-un abces dureros, mai dificil de tratat.

Ca la orice formatiune care apare in organism, tratamentul tipic este indepartarea chirurgicala, urmata de sutura. Operatia elimina continutul chistului impreuna cu invelisul, prevenind astfel recidiva. Toate formatiunile excizate se examineaza la microscop (examen histopatologic, EHP), desi majoritatea chisturilor sunt benigne.
Daca chistul sebaceu s-a infectat si s-a transformat intr-un abces, tratamentul consta in antibiotice si eliminarea prin incizie a puroiului, urmata de inchiderea plagii prin pansamente sau sutura secundara.
Tratamentul este mai dureros, de durata mai lunga, iar cicatricea ramasa poate fi mai inestetica.

chistul sebaceuNu uitati ca cel mai bun tratament pentru orice boala este preventia! De aceea fiecare persoana care observa aparitia unei formatiuni anormale la nivelul organismului trebuie sa se adreseze medicului pentru consultatie de specialitate. Deoarece multe formatiuni seamana intre ele, doar medicul este cel care poate pune diagnosticul (cat mai precoce) unor boli grave, potential letale, sau dimpotriva, al unei afectiuni banale, care sa va calmeze nelinistea.

Chist sebaceu excizat:

Chist sebaceu excizat chirurgical

Chistul sebaceu infectat

Un chist sebaceu infectat, transformat in abces, este mai dificil de tratat.

Tratamentul consta in antibiotice si eliminarea prin incizie a puroiului si a tesutului contaminat, urmata de inchiderea plagii prin pansamente sau sutura secundara.

In cazul unui chist sebaceu infectat:

  • tratamentul este mai dureros
  • tratamentul este de durata mai lunga
  • cicatricea ramasa este inestetica
  • are risc de recidiva

Dr. Med. Vladislav Gyebnar