Consultatia la un medic specialist

De ce este necesara?

Ce este consultatia?  

Aveti o problema de sanatate mai complexa care intrece competenta medicului de familie? Solutia este sa va adresati unui medic specialist pentru o consultatie. 

Consultatia are ca scop, in fiecare caz, stabilirea diagnosticului si recomandarea tratamentului potrivit. 

Un medic specialist are cunostinte vaste in domeniul specialitatii sale. El va examina tintit si amanuntit organul sau segmentul corespunzator. Desigur, specialistul va lua in considerare intregul organism in complexitatea sa.

Ce se intampla in timpul unei consultatii?  

Orice consultatie medicala are cateva etape bine definite: 

  • anamneza sau istoricul bolii: o analiza a simptomelor si semnelor descrise de pacient de la aparitia acestora pana la prezentarea la consultatie. Conversatia dintre medic si pacient este deosebit de importanta. Ca pacient, incercati sa descrieti cat mai corect ce va supara, de cat timp, ce tratamente ati urmat si ce efecte au avut. Medicul va va ajuta cu intrebari suplimentare pentru a clarifica toate aspectele.
  • examinarea clinica: prin manevre specifice, medicul specialist examineaza pacientul sau segmentul afectat folosindu-se de inspectie (privire) si palpare (atingere), cu efectuarea unor manevre sau solicitarea de a realiza anumite miscari, ascultare cu stetoscopul etc.
  • examinarea paraclinica: efectuarea unor analize sau examinari cu ajutorul unor aparate mai sofisticate. Acestea se recomanda specific, in functie de patologia suspectata, avand rol de confirmare sau infirmare a suspiciunii clinice. Exemplu: analize de sange, radiografie (Rx), ecografie (Eco), rezonanta magnetica  (RMN sau IRM), computer tomograf (CT) etc.

Datele care rezulta in urma consultatiei sunt coroborate, analizate, puse in context si au ca rezultat elaborarea unui diagnostic. Clasica formulare “Nu exista boala, ci bolnav” scoate in evidenta necesitatea unui tratament individualizat in functie de severitatea bolii, particularitatile organismului (alte boli asociate, alergii, etc) si complianta pacientului (colaborare, acceptarea si aplicarea recomandarilor).

Consultatia

Sfaturi si pareri culese de pe forum si internet  

Cautarea sfaturilor pe internet de pe site-uri neverificate este periculoasa.

Consultatia de pe internet nu este personalizata, si de multe ori te poate duce pe carari gresite, paguboase ca timp si bani. Efectuarea unor investigatii scumpe, nu garanteaza si obtinerea rezultatului sau al diagnosticului corect.

In opozitie, sfatul unui specialist este bazat intodeauna pe minim 10 ani de experienta profesionala, examene sustinute cu mult studiu, cursuri de multe ori foarte costisitoare si la toate se adauga zeci de mii de pagini citite.

Beneficiile unui consult de calitate  

O consultatie corecta are numeroase beneficii:

  • in primul rand, este primul pas care scurteaza drumul spre redobandirea sanatatii tale.
  • economiseste bani prin doua mecanisme:
    • te vei intoarce mai rapid la activitatea ta, acolo unde iti castigi venitul
    • nu vei risipi bani pe investigatii si tratamente costisitoare si inutile (dupa ureche).

Decizia corecta  

Intotdeauna, decizia finala apartine pacientului si trebuie sa fie in acord cu recomandarea medicului specialist. De fapt, un medic sau chirurg specialist va ajuta sa luati voi, pacientii, cea mai buna decizie. 

Pretul unei consultatii  

Orice sfat are un pret. Consultatia are intotdeauna un cost care poate fi decontat direct de catre pacient, de casa de asigurari de sanatate sau de diverse firme de asigurari. 

Cu mici exceptii, atunci cand medicul face un gest caritabil, consultatia este gratuita.

In toate celelalte cazuri, insa, pretul consultatiei medicale inglobeaza efortul depus de medic pentru a se pregati in specialitate. E vorba de multi ani de studiu necesari dobandirii cunostintelor specifice si de o viata de invatare si perfectionare perpetua. Pentru a oferi un act medical profesionist, un medic bun isi actualizeaza in permanenta cunostintele. 

Consultatia la distanta prin mijloace moderne  

In cazuri deosebite, extrem de rar, accept sa fac consultatii prin telefon.

Pentru a putea beneficia de acest tip de consultatie va invit sa urmati ghidul cu instructiuni de aici

Dr. Med. Vladislav Gyebnar