Tenosinovita sau Maladia De Quervain

Ce este maladia de Quervain?

Maladia de Quervain, cunoscuta si ca tenosinovita, tendinita sau sindromul de Quervain, este o stare patologica invalidanta, care provoaca dureri suparatoare la nivelul articulatiei mainii (vezi poza 1) si dificultati la utilizare, mai ales a policelui (degetului mare). Boala a fost descrisa de catre Fritz de Quervain in 1895. Maladia de Quervain, alaturi de degetul in resort (vezi detalii aici), face parte dintre cele mai frecvente tendinopatii ale mainii si antebratului. 

Se poate confunda usor cu o neuropatie de compresiune nervoasa (vezi detalii aici)

Propriu zis aceasta boala este o inflamatie a sinovialei care traverseaza primul compartiment al ligamentului carpian dorsal.

Cum se manifesta Maladia sau tendinita De Quervain?

Durerea la mana este tipica, cu o localizare precisa: la baza degetului mare – vezi poza 1. Durerea apare sau creste in intensitate la miscarea degetului mare.

De obicei pacientul resimte dimineata un fenomen de “ dezruginire “ a degetului mare. Adica miscarile degetului mare sunt mai dificil de efectuat dimineata decat in timpul zilei. De asemenea, uneori durerea e mai accentuata dimineata.

In stadii avansate durerea se intensifica si se manifesta pe toata perioada zilei.

Un Playlist Video cu raspunsuri la cele mai frecvente intrebari puse de pacienti in timpul consultatiilor – cu tot ce trebuie sa stii despre tenosinovita De Quervain poti vizualiza aici.

Un video cu o sinteza despre Sindromul De Quervain poti vedea mai jos:

Ce este compartimentul De Quervain?

Acest compartiment este o structura osteo-ligamentoasa care contine si inconjoara o parte dintre tendoanele policelui, respectiv tendonul extensor scurt al policelui (TESP) si tendonul abductor lung al policelui (TALP). Se situează deasupra procesului stiloidei radiale (vezi poza 2).


Poza 1 – Zona dureroasa De Quervain:
Maladia De Quervain Durere mana


Poza 2 – Repere anatomice De Quervain:

De ce apare tenosinovita De Quervain?

Folosirea intensa a mainii provoaca o suprasolicitare a sinovialei in compartimentul De Quervain. Aceasta duce la inflamatia compartimentului si implicit, la scaderea lichidului sinovial. Fara lichid sinovial tendonul aluneca mai greu, iar inflamatia creste. Astfel, este creat un cerc vicios, in care inflamatia si scaderea lichidului sinovial se intretin reciproc.

Inflamatia este declansata si de traumatisme minore dar repetate in zona (vezi poza 3). Practicarea unor activitati care presupun folosirea excesiva, repetata si in forta a articulatiei pumnului declanseaza inflamatia locala si duce la boala de Quervain. Activitatile incriminate in declansarea bolii pot fi profesionale (de exemplu utilizarea intensiva a mouse-ului si folosirea tastaturii) sau recreationale (volei, bowling, tenis, pescuit).

Tendinita De Quervain apare mai frecvent la femei, mai ales dupa sarcina, fiind incriminate modificarile hormonale, retentia de lichide si miscarile mainilor folosite in ingrijirea copilului mic. Din acest motiv, boala De Quervain este frecvent intalnita si sub denumirea de tendinita mamicii.

Ce spun pacientii?

Maria Vadan
Cluj Napoca - jud. Cluj

Bună seara Dl Dr! Anul 2023 la mine a fost despre recunoștință! Iar în anul 2024 o exprim! Chiar dacă nu v-am scris la …citeste mai mult

Irina I.
Alba Iulia - jud. Alba

Nu am cuvinte prin care să îmi exprim mulțumirea pentru încrederea pe care domnul doctor Vladislav Gyebnar mi-a insuflat-o încă de la prima întrevedere. …citeste mai mult

Cum recunoastem prezenta tenosinovitei de Quervain?

Datorita procesului inflamator din zona, apare frecarea tendoanelor TESP si TALP  in teaca compartimentului 1 (vezi poza 2), fapt care duce la blocarea tendoanelor, iar acest lucru provoaca durere si impotenta functionala la nivelul mainii afectate. Clinic diagnosticul se pune cu testul Finkelstein: policele este dus in palma si tinut cu  celelalte degete, iar mana este deviata ulnar. Testul este pozitiv daca apare o durere la nivelul stiloidei radiale (vezi poza 4).


Poza 3 – Volei – activitate cu risc:
Maladia De Quervain Tenosinovita Volei


Poza 4 – Testul Finkelstein:
Testul Finkelstain De Quervain

In completare uneori trebuie realizata si o ecografie de parti moi sau RMN in vederea diferentierii de alte boli cu simptome asemanatoare. Diagnosticul diferential trebuie facut cu artrita carpo-metacarpiana a degetului mare, sindromul Wartenberg, etc.

Un video despre testul Finkelstein, util in orientarea asupra suspiciunii unei tendinite De Quervain, poti vedea mai jos:

Tratamentul nechirurgical

In faza incipienta tratamentul consta in antiinflamatoare locale si infiltratii locale cu corticosteroizi. Tratamentul nechirurgical se asociaza obligatoriu cu imobilizarea in orteza specifica (vezi detalii despre orteza aici) – vezi poza 5.

Tratamentul chirurgical

In fazele avansate sau rezistente la tratamentul medicamentos se indica tratamentul chirurgical, care consta in detensionarea conflictului dintre tendoane, retinacul si teaca acestora (teaca sinoviala).

Din experienta mea, pentru maladia de Quervain singurul tratament eficient si cu rata de recidiva aproape nula este cel chirurgical.

Metoda mea preferata, pe care o si recomand, este metoda cu incizie minima transversala (aproximativ 1,5 cm), prin care abordul este ceva mai dificil d.p.d.v. tehnic, dar care are avantaje postoperatorii certe: durerea dispare instantaneu, recuperarea este foarte rapida (2-3 zile) iar cicatricea aproape invizibila dupa vindecare (vezi poza 6).


Poza 5 – Orteza specifica:
Orteza mana Maladia De Quervain


Poza 6 – Cicatricea postoperatorie:
Cicatrice dupa operatia De Quervain

Spitalizarea, anestezia si durata interventiei

Interventia se efectueaza in regim de spitalizare de zi, iar pacientul petrece aproximativ 2 ore in clinica.

Procedura se efectueaza in anestezie locala si este complet nedureroasa.

Dupa instalarea anesteziei interventia dureaza aproximativ 20 min.

Ce se intampla dupa interventia chirurgicala ?

Imediat dupa operatie veti primi o lista cu recomandari specifice.

Mentinerea ridicata a membrului operat si purtarea unei contentii elastice este obligatorie. Miscarea degetelor incepe imediat dupa interventie, cu incarcare progresiva, astfel ca la trei saptamani va puteti relua activitatile obisnuite. Activitati de forta se pot efectua doar dupa doua luni. In unele cazuri este necesara recuperarea prin fiziokinetoterapie.

Disparitia durerilor specifice survine imediat postoperator.

Contraindicatii

Operatia pentru tenosinovita sau maladia de Quervain nu are contraindicatii specifice.

Este interzisa folosirea aspirinei si derivatelor sale sau a altor medicamente hipocoagulante / anticoagulante (care intarzie coagularea si prelungesc sangerarea) cu 10 zile inainte de interventia chirurgicala. Aceste aspecte vor fi discutate cu ocazia consultatiei preoperatorii, cand veti informa medicul ce alte boli mai aveti si ce tratamente folositi.

Ce se intampla daca nu ma tratez?

Tenosinovita sau maladia de Quervain se agraveaza fara tratament. Netratata, aceasta boala invalideaza pacientul prin incapacitatea de a-si folosi membrul afectat, respectiv incapacitatea de a realiza prehensiunea (prinderea obiectelor). Frecvent pacientul este nevoit sa suporte dureri mari in timpul activitatilor banale. Incurajez pacientii sa se informeze si sa apeleze cu incredere la un specialist in chirurgia mainii pentru a se lamuri cu toate aspectele legate de suferinta lor. Maladia de Quervain este o boala cu o rezolvare simpla si recuperare imediata.

Nu uita! Cel mai folositor deziderat ramane interventia corecta si la timp. 

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar