Tendinita – Tendinopatii

Tendinopatii la mana si antebrat


Ce este o tendinita?   

Tendinita este o tendinopatie provocata de inflamatia unuia sau mai multor tendoane si are ca manifestare durere la mobilizare cu afectarea functiei mainii. De obicei este provocata de o cauza ocupationala datorita suprasolicitarii mainii prin miscari repetitive, vibratii, micro traume frecvente sau lovituri in antecedente.

Propriu zis se produce o uzura a tendonului sau a membranei care il inveleste.

Ce simte pacientul cu tendinita?    

Durerea este pe primul loc ca si simptom. Am intalnit si cazuri cu blocaj complet sau aproape complet al segmentului afectat. Mai rar poate sa apara si fenomenul de scartait la mobilizarea segmentului afectat.

Durerea si imposibilitatea folosirii adecvate a mainii, in special a functiei de apucare, este manifestarea cea mai frecventa in tendinita.

Dar nu trebuie excluse nici alte boli care dau dureri in mana – vezi aici totul despre o durere la nivelul mainii.

Se poate confunda deseori si cu durerea provocata de neuropatii  la nivelul mainii – vezi mai multe detalii despre neuropatii aici.


Poza 1 :
Tendinita


Poza 2 :
Tendinita

Ce este un tendon? Biomecanica tendonului  

Tendonul este o structura anatomica fibroasa, alcatuita in mare parte din fibre de colagen. Este extrem de puternic si rezistent la rupere, cu importanta in functia biomecanica a mainii. Face legatura dintre un muschi si un os – poza 1. Tendonul transmite miscarea generata prin contractia muschiului la un os, respectiv catre un segment anatomic. Practic, in timpul contractiei unui muschi, toata forta muschiului se transmite prin intermediul unui tendon.

Tendonul are o structura asemanatoare cu un ligament sau o fascie. La exteriot un tendon este inconjurat de o membrana numita epitenon, iar in interior structura microscopica care il formeaza este molecula sau fibra de colagen – poza 2.

Ce spun pacientii?

Delea Ioan

In urma cu 8 ani domnul doctor Gyebnar a avut ghinionul sa fie de garda si sa isi intalneasca cel mai fricos pacient, pe …citeste mai mult

S. B.

Prima data vreau săi mulțumesc domnului doctor. Vladislav Gyebnar pentru cooperare.. primire.. consultație şi nu în ultimul rând pentru operație cu care m-a scăpat …citeste mai mult

De ce apare o tendinita?   

Tendoanele sunt elemente anatomice dinamice, adica aproape permanent sunt într-o continua miscare.

Tendoanele sunt protejate in exterior de epitenon, membrana care intra in contact mecanic cu structurile care il inconjoara: benzi fibroase, scripeti, teci sinoviale si oase. Aceasta membrana poate suferi datorita supralicitarii si astfel se potenteaza inflamatia.

Video cu un caz cu tendinita secundara postraumatic dupa o fractura vindecata incorect:

Suprasolicitarea unui segment si stresul biomecanic prelungit duce la o uzura a epitenonului si microfisuri in interiorul tendonului cu dezorganizarea fibrelor de colagen. Toate acestea declanseaza inflamatia in zona si produc schimbari degenerative ale tendonului, ceea ce inseamna de fapt tendinita. Pacientul simte durere locala si afectarea functiei segmentului afectat.


Poza 3 :


Poza 4 :

Tratamentul in tendinopatii     

O tendinopatie obliga la o actiune medicala rapida. Doar in stadiile de inceput se poate evita interventia chirurgicala.

Tratament conservator – nechirurgical:

  • Eliminarea activităților agravante
  • Medicatie antiinflamatoare
  • Imobilizare in orteze specifice 
  • Infiltratii locale

Infiltratiile locale alături de imobilizare rezolva de cele mai multe ori problema suparatoare a unei tendinopatii.

Produsele special concepute pentru infiltratia unui tendon, pe care le folosesc eu, asigura lubrefierea tendonului. Astfel se imbunatateste alunecarea tendonului si se reduce tendinta de formare a aderentelor in teaca sinoviala.

Tratament chirurgical – consta in eliberarea compartimentului.

De retinut!     

Orice amanare a instituirii unui tratament corect in cazul unei tendinite duce inevitabil la complicatii.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar