Sindromul de tunel cubital la nivelul cotului

sau Neuropatia de compresiune a nervului ulnar la cot

Nervul ulnar (numit si cubital) este unul dintre nervii principali ai membrului superior. La nivelul cotului, nervul traverseaza o stramtoare numita tunel cubital. Nervul ulnar poate fi afectat de diverse procese patologice.

Ce este sindromul de tunel cubital?

Sindromul de tunel cubital sau nevrita nervului ulnar la cot este o afectiune cu simptome bine definite, cauzate de compresiunea nervului ulnar in canalul cubital pe care il traverseaza nervul la nivelul cotului.

Sindromul de canal cubital sau nevrita nervului ulnar (cubital) face parte din neuropatiile periferice de compresie (vezi detalii aici) a membrului superior.

Se manifesta prin furnicaturi si amorteala in ultimele doua degete (inelar si degetul mic). Aceste simptome sunt specifice atat nevritei de ulnar cat si sindromului de canal Guyon (vezi detalii aici). Chiar daca au aceleasi simptome, cele doua afectiuni trebuiesc diferentiate deoarece au tratament diferit.

De ce apare afectarea nervului la cot?

Poate sa apara datorita compresiei, elongarii sau iritatiei nervului ulnar la nivelul cotului. Predispozitia la neuropatie de ulnar la acest nivel este data de particularitatea anatomica de traversare a cotului de catre nervul ulnar. Acesta trece printr-un sant osos alcatuit din olecran si epicondilul humeral medial, fiind acoperit de fascia muschiului flexor ulnar al carpului. In timpul flexiei antebratului pe brat se exercita o elongare cu compresie a nervului.

Factorii favorizanti sunt microtraumatismele repetate ale cotului, vibratiile la nivelul cotului flectat (ex: obiceiul de a tine mana pe geam in timpul condusului autovehiculelor), mentinerea antebratului pe brat intr-o flexie fortata (ex: sustinerea telefonului la ureche timp indelungat – vezi detalii aici), posttraumatic (dupa fracturi la nivelul cotului), la diabetici, etc.

Datorită compresiei, transmiterea semnalului nervos este perturbata si limitata.

Poza 1 – Zona de compresiune (rosu) si zona de manifestare (violet)
Poza 2 – Detaliul zonei de manifestare senzitiva a neuropatiei de nerv ulnar

Poza 1:
tunel cubital

Poza 2:

Cum recunoastem aparitia sindromului de tunel cubital?

In sindromul de canal ulnar manifestarea tipica este de amorteala si slabiciune la nivelul degetelor 4 si 5 (inelar si degetul mic – vezi poza 2), nesiguranta in miscarile fine la nivelul mainii, eventual durere. In stadii foarte avansate, paralizia prin leziunea nervului ulnar determina afectarea severa a mainii, cu absenta sensibilitatii la nivelul degetelor 4 si 5, atrofii ale spatiilor interosoase ale mainii datorită scaderii volumului muschilor intrinseci – amiotrofie (vezi poza 3), aceasta dand mainii un aspect de “grifa ulnara” (vezi poza 4). Miscarile mainii sunt de asemenea modificate in mod caracteristic (vezi video)

Ce acuza pacientii cu neuropatie de nerv ulnar ?   

Cei mai multi pacienti acuza un deget mic amortit, acest simptom fiind mai frecvent la mana dreapta. De asemenea, in stadii incipiente, aceste amorteli apar mai des dimineata sau noaptea, iar in stadii mai avansate, se manifesta pe tot parcursul zilei.

Simptomul care atrage atentia pacientului mai intens, este amiotrofie cu scaderea fortei in mana. Mai rar, pacientii acuza dureri la nivelul cotului sau a mainii, asemanatoare cu o durere de oase sau cu o durere reumatica.

In cazuri severe, unii pacienti acuza ca nu pot apropia degetul mic de mana – Semnul Wartemberg.

Video 1 cu un caz de pareza ulnara si efectele sale – Grifa ulnara:

Cine trateaza sindromul de tunel ulnar?

La aparitia simptomelor specifice trebuie sa va adresati unui chirurg specializat in chirurgia mainii.

Specialistul in chirurgia mainii este cel care va stabili diagnosticul final, pe baza examenului clinic si a explorarilor paraclinice. Tot el va face si recomandarile de tratament adecvate fiecarui caz, va executa interventia chirurgicala, va coordona tratamentele adjuvante si urmarirea postoperatorie.

Ce spun pacientii?

Neagu Mariuta
Ploiesti - jud. Prahova

Hristos a înviat Încep prin a mulțumii domnului doctor Vladislav Gyebnar și întregii echipe de la Vitta Clinic (echipa fantastica sau Marea familie Vitta …citeste mai mult

Simona Ciochina
Vulcan - jud. Hunedoara

În data de 05.03.2024 a fost operată mama mea Bernhardt Maria la această clinică de către Domnul Doctor Vladislav Gyebnar, având diagnosticul de sindrom …citeste mai mult

Consultatia la medicul specialist – chirurg de mana – diagnostic corect

In timpul consultatiei veti fi intrebati despre simptome, debutul lor, evolutia in timp, impactul asupra activitatilor cotidiene si profesionale, etc. O descriere precisa a acuzelor ajuta la stabilirea diagnosticului.

Examenul clinic al mainii obiectiveaza relatarile pacientului. Exista teste specifice de evaluare a functiei nervului ulnar – testul Froment (vezi video).

Examinarile paraclinice (suplimentare) care pot fi necesare pentru precizarea diagnosticului si prognosticului includ studii electrofiziologice si imagistice (ecografie). Electromiografia (EMG) ofera date complexe despre gradul de afectare a nervului ulnar, masurand amplitudinea, latenta si viteza de conducere nervoasa (VCN). Ecografia arata starea anatomica a nervului si poate evidentia unele modificari structurale in tunel (cauze ale compresiunii).

Dupa culegerea acestor informatii, se pune diagnosticul si prognosticul si se propune tratamentul adecvat. Este o conversatie deschisa, in care pacientul trebuie sa puna intrebari, sa-si clarifice nelamuririle, sa inteleaga procedura la care va fi supus, rezultatul asteptat si recomandarile pe care trebuie sa le respecte.

Video 2 – vezi tot ce trebuie sa stii despre testul Froment:

Tratamentul sindromului de canal cubital

In faze incipiente tratamentul este medicamentos, cu antiinflamatoare (nesteroidiene sau corticoizi); in faze avansate este exclusiv chirurgical, cu eliberarea nervului ulnar de sub fascia muschiului flexor ulnar al carpului si uneori cu transpoziția nervului ulnar anterior de epicondilul humeral medial.

Video 3 despre cel mai bun tratament in cazul compresiunii unui nerv:

Postoperator, recuperarea este cu atat mai rapida cu cat se intervine in faza mai incipienta. Nervul isi reia activitatea de conducere, iar simptomele dispar treptat.

Poza 3Amiotrofie severa de spatiu comisural 1, dupa o compresiune de nerv ulnar la cot, netratata
Poza 4Grifa ulnara dupa o pareza completa de nerv ulnar

Poza 3:
tunel cubital

Poza 4:

Spitalizarea, anestezia si durata interventiei

Interventia se efectueaza in regim de spitalizare de zi, iar pacientul petrece aproximativ 2-3 ore in clinica.

Procedura se efectueaza in anestezie locala extinsa si este complet nedureroasa.

Dupa instalarea anesteziei interventia dureaza aproximativ 30-40 min.

Ce se intampla dupa interventia chirurgicala? Recuperarea

Recomandarile specifice le veti primi imediat dupa operatie. Mentinerea ridicata a membrului operat si purtarea unei contentii elastice este obligatorie.

Disparitia simptomatologiei survine variabil de la un pacient la altul. In stadiile incipiente simptomele dispar imediat dupa interventie. In stadii mai avansate sau severe simptomele dispar sau se amelioreaza in functie de severitatea compresiunii. In medie nervul ulnar isi revine intr-un interval cuprins intre doua saptamani si doua luni.

Contraindicatii

Nu exista contraindicatii specifice.

Este interzisa folosirea aspirinei si derivatelor sale sau a altor medicamente hipocoagulante / anticoagulante (care intarzie coagularea si prelungesc sangerarea) cu 10 zile inainte de interventia chirurgicala.

Ce se intampla daca nu ma tratez?

Netratata, neuropatia de compresie a nervului ulnar, invalideaza pacientul prin disparitia completa a sensibilitatii in degetele 4 si 5. Amiotrofia sau mai exact topirea musculaturii inervate de nerv isi face aparitia – vezi poza 5 si 6. Aceasta duce la tulburari si dificultate in manuirea obiectelor. Frecvent pacientul scapa obiectele din mana


Poza 5 – Amiotrofie severa de nerv ulnar:


Poza 6 – Amiotrofie severa de nerv ulnar:

Incurajez pacientii sa se informeze corect si sa apeleze cu incredere la un specialist in chirurgia mainii pentru a se lamuri cu toate aspectele legate de suferinta lor. E recomandat ca interventia chirurgicala sa fie efectuata intr-un stadiu incipient, inainte de instalarea leziunilor ireversibile.

Atentie! Compresia severa a nervului ulnar duce la afectarea severa a nervului. Dupa aproximativ 6 luni de neuropatie severa de ulnar, recuperarea este greoaie. Degradarea severa a nervului ulnar duce la modificari functionale si morfologice la nivelul mainii, mana luand un aspect specific de grifa ulnara.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar