Sindromul de canal Guyon

Ce este Sindromul de tunel Guyon?

Sindromul de canal Guyon sau sindromul de tunel ulnar la mana este o boala cu simptome specifice cauzate de compresiunea nervului ulnar in canalul Guyon, canal pe care il traverseaza nervul ulnar (vezi poza 3) la nivelul articulatiei mainii, la baza mainii.

Face parte din neuropatiile de compresie ale mainii (vezi aici detalii), alaturi de sindromul de tunel carpian (vezi detalii aici).

Simptomele specifice sunt amorteli si furnicaturi la nivelul degetului patru (inelar) partial si a degetului cinci (degetul mic) in totalitate (vezi poza 1). Trebuie diferentiat de sindromul de tunel cubital (vezi detalii aici), care reprezinta tot o compresiune de ulnar dar la alt nivel si care are simptome asemanatore.


Poza 1 – Teritoriu senzitiv al N. ulnar:


Poza 2 – Nervul ulnar la mana:

Ce este canalul Guyon?

Ce este canalul Guyon?

Canalul Guyon este propriu zis un tunel alcatuit dintr-o structura osteo-ligamentara formata la baza din din osul pisiform si osul cu carlig, acoperite de ligamentul carpian palmar si de ligamentul piso-hamat. Acest tunel este traversat de doua elemente foarte importante: nervul ulnar si artera ulnara (vezi poza 3).


Poza 3 – Canalul Guyon:
canal Guyon


Poza 4 – Amiotrofie severa:
canal Guyon

Cum recunoastem aparitia sindromului de canal Guyon?

Simptomatologia poate fi mixta, motorie sau senzitiva.

Primele semne senzitive ale compresiunii nervului ulnar in canalul Guyon percepute de pacient sunt furnicaturi si amorteli pe teritoriul nervului ulnar (vezi poza 1). In stadii avansate sensibilitatea in degetele 4 si 5 poate sa dispara complet.

Semnele motorii sunt reprezentate de nesiguranta in miscarile fine ale mainii, iar prin agravare se produce amiotrofia specifica (vezi poza 4).

Ce spun pacientii?

Neagu Mariuta
Ploiesti - jud. Prahova

Hristos a înviat Încep prin a mulțumii domnului doctor Vladislav Gyebnar și întregii echipe de la Vitta Clinic (echipa fantastica sau Marea familie Vitta …citeste mai mult

Simona Ciochina
Vulcan - jud. Hunedoara

În data de 05.03.2024 a fost operată mama mea Bernhardt Maria la această clinică de către Domnul Doctor Vladislav Gyebnar, având diagnosticul de sindrom …citeste mai mult

Diagnosticul de certitudine se obtine la consultatie prin examenul clinic coroborat cu analiza datelor paraclinice (vezi consultatia de specialitate).

De ce apare sindromul de canal Guyon?

Cauzele aparitiei compresiunii de nerv ulnar in canalul Guyon pot fi multiple. Cel mai adesea sunt incriminate microtraumatisme repetate, traume locale sau chiar fracturi de vecinatate, fractura de os pisiform, a carligului osului cu carlig, chiste de vecinatate si patologia vasculara a arterei ulnare. In multe cazuri compresiunea nervului ulnar apare fara o cauza cunoscuta.

Cine trateaza sindromul de canal Guyon?

La aparitia simptomelor trebuie sa va adresati unui chirurg specializat in chirurgia mainii.

Specialistul in chirurgia mainii (in Romania chirugul plastician) este cel care va stabili diagnosticul final, pe baza examenului clinic si a explorarilor paraclinice. Tot el va face si recomandarile de tratament adecvate fiecarui caz, va executa interventia chirurgicala, va coordona tratamentele adjuvante si urmarirea postoperatorie.

Consultatia la medicul specialist – chirurg de mana – diagnostic corect

In timpul consultatiei veti fi intrebat despre simptome (de cand au debutat, cum au evoluat in timp, cat sunt de suparatoare, ce impact au asupra activitatilor cotidiene si profesionale, etc). O descriere precisa a acuzelor ajuta la stabilirea diagnosticului.

Examenul clinic al mainii obiectiveaza relatarile pacientului. Testarea senzitiva se face cu testul two point discrimination iar testarea motorie cu testul Froment – vezi video 1 si 2. 

Vezi video 1 cu testul Froment:

Examinarile paraclinice obligatorii necesare pentru precizarea diagnosticului si prognosticului includ studii electrofiziologice si imagistice.

Electromiografia (EMG) ofera date complexe despre gradul de afectare si locatia exacta a suferintei nervului ulnar, masurand amplitudinea, latenta si viteza de conducere nervoasa (VCN).

Ecografia arata starea anatomica a nervului si poate evidentia unele modificari structurale in tunel (cauze ale compresiunii), statusul vascular cu eventuala tromboza a arterei ulnare.  

Radiografia (Rx) poate evidentia eventuale fracturi ale osului hamat sau pisiform.

Rezonanta magnetica nucleara (RMN) poate evidentia diverse chiste sinoviale sau tromboze de artera ulnara care pot realiza compresiuni pe nerv.

Dupa culegerea acestor informatii, chirurgul va va explica diagnosticul si prognosticul si va va propune tratamentul adecvat. Este o conversatie deschisa, in care pacientul poate sa puna intrebari, sa-si clarifice nelamuririle, sa inteleaga procedura la care va fi supus, rezultatul asteptat si recomandarile pe care trebuie sa le respecte.

Tratamentul sindromului de canal Guyon

Singurul tratament eficient, care inlatura compresia nervului ulnar, este tratamentul chirurgical. Astfel dispare suferinta nervului ulnar si simptomele cauzate de ea.

Vezi video 2 cu tratamentul corect in caz de compresiuni nervoase:

Tratamentul chirurgical consta in sectionarea structurii fibroase a ligamentului carpian palmar si a ligamentului piso-hamat si marirea in felul acesta a calibrului canalului. Este o procedura usor de suportat de pacient, de durată relativ scurta. Recuperarea si prognosticul sunt foarte bune daca operatia este facuta la timp. In cazul apariţiei modificarilor ireversibile ale nervului, prognosticul este afectat.

 

Tehnica mea presupune o incizie minima (vezi poza 5) care la cateva luni se cicatrizeaza final (vezi poza 6).


Poza 5 – Incizia pentru decompresie:


Poza 6 – Cicatricea dupa decompresie:

Spitalizarea, anestezia si durata interventiei

Interventia se efectueaza in regim de spitalizare de zi, iar pacientul petrece aproximativ 2 ore in clinica.

Procedura se efectueaza in anestezie locala si este complet nedureroasa.

Dupa instalarea anesteziei interventia dureaza aproximativ 40 min.

Ce se intampla dupa interventia chirurgicala? Recuperarea

Imediat dupa operatie veti primi o lista cu recomandari specifice.

Mentinerea ridicata a membrului operat si purtarea unei contentii elastice este obligatorie. Miscarea degetelor incepe imediat dupa interventie, cu incarcare progresiva, astfel ca la doua saptamani va puteti relua activitatile obisnuite.

Disparitia simptomatologiei survine variabil de la un pacient la altul. In stadiile incipiente simptomele dispar imediat dupa interventie. In stadii mai avansate sau severe simptomele dispar sau se amelioreaza in functie de severitatea compresiunii. In medie nervul ulnar isi revine intr-un interval cuprins intre doua saptamani si trei luni.

Contraindicatii

Operatia de sindrom de tunel Guyon nu are contraindicatii specifice.

Este interzisa folosirea aspirinei si derivatelor sale sau a altor medicamente hipocoagulante / anticoagulante (care intarzie coagularea si prelungesc sangerarea) cu 10 zile inainte de interventia chirurgicala. Aceste aspecte vor fi discutate cu ocazia consultatiei preoperatorii, cand veti informa medicul ce alte boli mai aveti si ce tratamente folositi.

Ce se intampla daca nu ma tratez?

Nervul ulnar este cel mai sensibil nerv la compresiuni. Decompresia trebuie efectuata cat mai precoce posibil, inainte sa apara demielinizarea nervului si afectarea placii motorii.

Odata instalate leziunile ireversibile, decompresia nu mai produce recuperarea asteptata, mana ramane fara sensibilitate pe degetele 4 si 5, iar functia motorie este abolita, cu amiotrofie specifica a muschilor interososi (topirea muschiului).

In timp relativ scurt, mana netratata dobandeste un aspect specific, numit “grifa ulnara”.

Vezi video cu Grifa Ulnara in pareza de nerv ulnar:

Incurajez pacientii sa se informeze corect si sa apeleze cu incredere la un specialist in chirurgia mainii pentru a se lamuri cu toate aspectele legate de suferinta lor.

Sindromul de canal Guyon este o boala progresiva si evolueaza destul de rapid spre agravare. E recomandat ca interventia chirurgicala sa fie efectuata intr-un stadiu incipient, inainte de instalarea leziunilor ireversibile.

Atentie!

Nu recomant tratamente alternative si naturiste pentru compresiuni de nervi. Evitati parerile neavizate de pe diverse forumuri deoarece riscati sa pierdeti timp pretios pentru nervul dumneavoastra care e in suferinta!

De retinut! Sindromul de canal Guyon, operat la timp, fara amanari inutile, asigura recuperarea rapida in procent de 100%.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar