Reconstructia urechii dupa defecte dobandite

Urechea externa (pavilionul auricular sau portiunea vizibila) alcatuita din piele si cartilaj, are o arhitectura complexa si este specializata in captarea sunetelor si dirijarea lor spre conductul auditiv. De asemenea, urechile, alaturi de nas, reprezinta segmente de echilibru in estetica și armonia capului. Orice afectare a integrității lor, atrage ușor atentia celor din jur, putând determina la pacient ingrijorare, anxietate, chiar si complexe psihologice legate de imaginea corporală.

Ureche Otoplastia Bestetic Defectele urechii pot fi congenitale – vezi Otoplastia – sau dobandite (dupa traumatisme, arsuri, excizia unor tumori, etc).

Prin pozitia ei, urechea poate suferi deseori traumatisme. Ea este expusa major radiatiilor solare, fapt ce o predispune la aparitia cancerului de piele la acest nivel.

Reconstructia totala sau partiala a pavilionului auricular poate presupune proceduri complexe, dar este esențială pentru reintegrarea psihosociala si emotionala a pacientului. Se poate efectua (preferabil) imediat dupa aparitia defectului, dar exista si posibilitatea reconstructiei secundare, la distanta de momentul traumatismului (uneori chiar dupa cativa ani).

Un traumatism auricular frecvent, este hematomul care se formeaza datorita unei contuzii forte, sau a unei tractiuni excesive, in urma carora apare o forfecare a planurilor anatomice (in special intre pericondru si cartilaj). Tratamentul trebuie aplicat de urgenta si consta in incizie si drenaj.

Plagile superficiale au o evolutie favorabila daca sunt tratate corect si la timp. Vascularizatia bogata favorizeaza o vindecare rapida, cu cicatrici minime.

Mare atentie trebuie acordata plagilor muscate de om sau animal, care au potential mare de infectie, cu distrugerea cartilajului.

Urechea este frecvent afectata de arsuri, din cauza pozitiei sale expuse. Arsurile profunde pot deforma permanent pavilionul auricular si sunt frecvent insotite de complicatii precum infectia cartilajului (condrita).

Defectele propriu-zise (lipsa de substanta) pot aparea dupa traumatisme sau dupa excizia unor tumori (benigne sau maligne). Defectele mici, de pana la 10 mm, pot fi adesea rezolvate prin sutura directa. Defectele majore sunt greu de reconstruit si necesita abilitati, cunostinte si tehnici complexe de chirurgie plastica si reconstructiva.

Amputatia urechii poate beneficia, in anumite conditii, de replantare cu ajutorul tehnicilor microchirurgicale.

Datorita varietatii mari de situatii si defecte posibile, fiecare caz trebuie analizat individual, iar planul de tratament va fi personalizat.

Exemplu de caz clinic:
Reconstructia urechii dupa amputatie partiala:

Preoperator:
Ureche reconstructie Otoplastie Preoperator

Imediat postoperator:
Ureche reconstructie Otoplastie Imediat Postoperator

Postoperator la distanta:
Ureche reconstructie Otoplastie Postoperator 3 luni

Marturii pacienti

P. Petronela

Fiul meu a fost operat la începutul lunii de domnul doctor pentru o malformație bilaterală de  ureche. Pot să vă spun că totul a …citeste mai mult

Lucian Tărmure

O clinică de nota 10 bravo Bestetic, m-am operat la urechea dreapta neavand o bucatica din ureche in urma unui accident . Dl. Dr. …citeste mai mult

Vezi toate marturiile

Ma gasesti in Timisoara, unde iti stau la dispozitie pentru rezolvarea problemelor de chirurgie plastica, estetica si chirurgia mainii.
Programari se pot face prin email: dr.gyebnar@bestetic.ro sau telefonic: +40 742 089 095, intre orele 9:00 - 14:00.
Dr. Med. Vladislav Gyebnar

4 intrebari pentru “Reconstructia urechii dupa defecte dobandite

  • Barbu:

    Buna ziua ! Numele meu este Alexandru , si in urma cu 5 zile am fost muscat de o persoana si am ramas fara o bucata buna din partea de sus a urechei, as dori sa stiu daca se poate recontrui si daca am vre.o mica sansa sa nu raman asa . Daca se poate sa imi lasa,ti un email sau fb pentru a va putea atasa o poza , sa imi spuneti mai multe detalii si ce se poate face . Va multumesc , o zi buna va doresc!

  • Valto:

    Am o intrebate am un baitel de 1.4 anisori si mi la muscat câinele de ureche dar ia luat numa pielita din spatele urechi si lam opreat si domnu doctor oa intins pielea si acum nu mai ie ca inaite akm ie dreapata nu mai are umarul acela de sus …intrebarea mea este se face singura la loc …sau mai trebuie alata operatie.va mulumesc

Nu se pot pune intrebari noi.