Neuropatia de nerv peronier comun

Ce este nervul peronier?    

Nervul peronier este situat la membrului inferior si se divide impreuna cu nervul tibial din nervul sciatic la nivelul portiunii distale a femurului.

Nervul peronier comun inerveaza senzitiv pielea situata distal de genunchi pe lateralul gambei si a piciorului. Din nervul peronier comun se divid doua ramuri principale: nervul peronier profund si superficial.

Nervul peronier profund inerveaza muschii tibial anterior, extensor lung al degetelor, extensorul lung al halucelui si muschiul peronier al treilea. Aceste grupe musculare controleaza dorsiflexia si extensia degetelor – vezi poza 2.

Nervul peronier superficial inerveaza muschiul peronier scurt si muschiul peronier lung. La jumatatea gambei, nervul devine subcutanat si inerveaza senzitiv portiunea laterala a piciorului si portiunea distala a labei piciorului.


Poza 1 :
nerv peronier comun la capul fibulei


Poza 2 :
nerv peronier cu compresie la capul fibulei

Alte neuropatii de compresie la membrul inferior si superior   

La nivelul membrului inferior intalnim si sindromul de tunel tarsian cu compresia nervului tibial posterior – vezi detalii aici .

La nivelul membrului superior intalnim compresiuni nervoase mai frecvent la nervul median si cel ulnar. Toate detaliile despre neuropatiile membrului superior la gasesti aici .

Ce spun pacientii?

I. D.

Buna seara ! In urma cu 3 saptamani am contactat prin e-mail pe dr V. Gyebnar pt o consiliere si eventual interventie pt deget …citeste mai mult

C. Maria Michela

Sunt Cianciulli Maria Michela si am fost operata de Sindrom de tunel carpian mana dreapta, cu compresia nervului median. D.l Dr Gyebnar a lucrat …citeste mai mult

Ce simte pacientul cu o neuropatie de compresie a nervului peronier?

  • piciorul se aplatizeaza – prabusirea boltei piciorului;
  • dorsiflexia gleznei este deficitara in timpul mersului, adica pacientul ridica greu sau nefiresc piciorul in timpul mersului;
  • extensia halucelui este deficitara, adica degetul mare de la picior nu poate fi ridicat in sus;
  • amorteli si furnicaturi pe partea laterala a gambei si a piciorului;
  • simptomele sunt prezente doar la un singur membru in majoritatea covarsitoare a cazurilor.

 

Dr. Med. Vladislav Gyebnar