Despre nerv – leziune de nerv si neuropatia periferica

Leziunea unui nerv

Un nerv este o componenta foarte importanta in functiile organismului. De-a lungul vietii nervul poate suferi diverse injurii.

Tipuri de leziuni
– Compresiune
– Elongare
– Sectiune

Ce este o neuropatie?    

Cand un nerv si-a intrerupt functia partial sau complet spunem ca avem o neuropatie. Cand ne referim la disfunctia in nervii membrelor, atat la membrele superioare cat si inferioare, vorbim de o neuropatie periferica. Cand avem un nerv cu neuropatie acesta nu mai face legatura intr-un mod corect intre sistemul nervos central – creier – si segmentele periferice.


Poza 1 – Celula nervoasa:
Nerv si celula nervoasa


Poza 2 – Nervul periferic in sectiune:
Nerv median - situatie anatomica si sectiune

Cum se poate produce lezarea nervului?    

In functie de momentul si rapiditatea instalarii se pot descrie doua tipuri de de leziune: 1. Acuta, cu instalare brusca si 2. Cronica, cu instalare lenta.


Poza 3 – Neuropatie de nerv median:
nerv median - neuropatie


Poza 4 – Neuropatie de nerv ulnar:
nerv ulnar - neuropatie

Neuropatii de compresie la membrul superior   

In practica mea medicala, neuropatia periferica ce-a mai frecvent intalnita ramane cea a nervului median la nivelul mainii. Compresiunea de median la nivelul mainii, in canalul carpian dezvolta Sindromul de tunel carpian sau canal carpian. Toate detaliile despre aceasta boala, simptome, manifestari, cauze si tratament le poti vedea aici.

Sindrom de canal cubital la cot – toate detaliile despre aceasta boala, simptome, manifestari, cauze si tratament le poti vedea aici

Sindrom de canal Guyon – toate detaliile despre aceasta boala, simptome, manifestari, cauze si tratament le poti vedea aici

Neuropatii de compresie la membrul inferior  

Sindrom de canal tarsian cu compresia de nerv tibial la nivelul piciorului – toate detaliile despre aceasta boala, simptome, manifestari, cauze si tratament le poti vedea aici.  

Neuropatia de nerv peronier cu compresia nervului peronier comun la capul fibulei.

Clip Video

Video 1 – vezi clip cum identificam nervul lezat in functie de care degete ne amortesc:

Ce se intampla daca nu tratez un nerv lezat?    

In cazul unei compresiuni avem o situatie ireversibila si progresiva, adica odata declansata neuropatia periferica de compresie se agraveaza in timp.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar

Ma gasesti in Timisoara, unde iti stau la dispozitie pentru rezolvarea problemelor de chirurgie plastica, estetica si chirurgia mainii.
Programari se pot face prin email: dr.gyebnar@bestetic.ro sau telefonic: +40 742 089 095, intre orele 9:00 - 14:00.
Dr. Med. Vladislav Gyebnar