Despre nerv – leziune de nerv si neuropatia periferica

Ce este un nerv?

Pe scurt, un nerv poate fi comparat cu un conductor electric. Un cablu prin intermediul caruia semnalele si informatiile se transmit dintr-un punct in altul.

Spre exemplu, cand atingem o suprafata, acest lucru se transmite de la tegument catre creier, asa incat indepartam mana pentru a evita un pericol, o arsura , un obiect ascutit etc.

Un nerv conduce informatia sau comanda sub forma unui impuls electric. Impulsul electric circula in ambele directii, de la senzorii periferici la creier respectiv de la Sistemul nervos central (SNC sau popular denumit si creier) la periferie – muschi.

Leziunea unui nerv

Un nerv este o componenta foarte importanta in functiile organismului. De-a lungul vietii nervul poate suferi diverse injurii.

Tipuri de leziuni
– Compresiune
– Elongare
– Sectiune

Ce este o neuropatie?  

Cand un nerv si-a intrerupt functia partial sau complet spunem ca avem o neuropatie. Cand ne referim la disfunctia in nervii membrelor, atat la membrele superioare cat si inferioare, vorbim de o neuropatie periferica. Cand avem un nerv cu neuropatie acesta nu mai face legatura intr-un mod corect intre sistemul nervos central – creier – si segmentele periferice.


Poza 1 – Celula nervoasa:
Nerv si celula nervoasa


Poza 2 – Nervul periferic in sectiune:
Nerv median - situatie anatomica si sectiune

Cum se poate produce lezarea nervului?    

In functie de momentul si rapiditatea instalarii se pot descrie doua tipuri de de leziune: 1. Acuta, cu instalare brusca si 2. Cronica, cu instalare lenta.


Poza 3 – Neuropatie de nerv median:
nerv median - neuropatie


Poza 4 – Neuropatie de nerv ulnar:
nerv ulnar - neuropatie

Neuropatii de compresie la membrul superior  

In practica mea medicala, neuropatia periferica ce-a mai frecvent intalnita ramane cea a nervului median la nivelul mainii. Compresiunea de median la nivelul mainii, in canalul carpian dezvolta Sindromul de tunel carpian sau canal carpian. Toate detaliile despre aceasta boala, simptome, manifestari, cauze si tratament le poti vedea aici.

Ce spun pacientii?

I. D.

Buna seara ! In urma cu 3 saptamani am contactat prin e-mail pe dr V. Gyebnar pt o consiliere si eventual interventie pt deget …citeste mai mult

C. Maria Michela

Sunt Cianciulli Maria Michela si am fost operata de Sindrom de tunel carpian mana dreapta, cu compresia nervului median. D.l Dr Gyebnar a lucrat …citeste mai mult

Sindrom de canal cubital la cot – toate detaliile despre aceasta boala, simptome, manifestari, cauze si tratament le poti vedea aici

Sindrom de canal Guyon – toate detaliile despre aceasta boala, simptome, manifestari, cauze si tratament le poti vedea aici

Neuropatii de compresie la membrul inferior  

Sindrom de canal tarsian cu compresia de nerv tibial posterior la nivelul piciorului – toate detaliile despre aceasta boala, simptome, manifestari, cauze si tratament le poti vedea aici.  

Neuropatia de nerv peronier cu compresia nervului peronier comun la capul fibulei – toate detaliile despre aceasta boala, simptome, manifestari, cauze si tratament le poti vedea aici.  


Poza 5 – Neuropatie de nerv tibial posterior:
nerv tibial posterior


Poza 6 – Neuropatie de nerv peronier comun:
nerv peronier comun

Clip Video

Video – despre cum identificam nervul lezat in functie de care degete ne amortesc:

Tratamentul leziunii nervului   

Fiecare tip de leziune beneficiaza de tratament specific. 

Sectiunea unui nerv obligatoriu are ca tratament neurorafia. Aceasta presupune reconstructia nervului prin tehnica microchirurgicala. Microchirurgia presupune ata o supraspecializare a chirurgului cat si o dotare speciala. Neurorafia se efectueaza sub microscop sau lupe.

Video cu produse folosite pentru repararea unui nerv – conductul, membrana și allogrefa.

Ce se intampla daca nu tratez un nerv lezat?  

In cazul unei compresiuni avem o situatie ireversibila si progresiva, adica odata declansata neuropatia periferica de compresie se agraveaza in timp.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar