Durerea la mana. De la reumatism la alte cauze

De ce dor încheieturile mâinii ?

Primul gând după apariția unei dureri în zona mâinii este că poate să fie vorba despre reumatism. Atenție însă, nu toate durerile de la mână au aceeași cauză, existând diverse afecțiuni care pot afecta membrele superioare.

Acest lucru poate fi o veste bună. Spre deosebire de reumatism, multe boli care cauzează durere în mâini se pot trata, rezultatele fiind vizibile imediat după tratament.

Punerea oricărei dureri de mână pe baza reumatismului este o eroare frecvent întâlnită. Li se întâmplă atât pacienților, cât și medicilor cu anumite specialitati care nu presupun familiarizarea cu afecțiunile mâinii.

Mai jos vom descrie principalele boli care provoacă dureri în mâini și sunt confundate repetat cu durerea articulațiilor mâinilor, adică reumatism.

Boli care cauzează dureri la mână

Indiferent dacă ai dureri de degete la mâini sau te doare toată mâna, trebuie să verifici dacă este doar o durere tranzitorie sau este ceva cronic. În acest articol mă voi referi doar la durerile cronice de la mână.


Poza 1 :
De ce dor incheieturile mainii si degetelor Bola De Quervain


Poza 2 :
De ce dor incheieturile mainii si degetelor STC

Ce este o durere cronică?

O durere este definită ca fiind cronică dacă persistă mai multe luni. Durerea cronică a mâinii este una dintre cele mai des întâlnite suferințe medicale. Afectează calitatea vieții și este frecvent asociată cu durerea articulațiilor mâinilor. Important de știut este că durerea cronică la mâna este provocată și de reumatism, dar și de alte boli. Uneori este vorba despre boli mai ușor de tratat- vezi mai jos care sunt aceste afecțiuni. Durerea la mână afectează calitatea vieții prin perturbarea funcției mâinii. Ea poate provoca chiar și depresii severe.

Ce spun pacientii?

Neagu Mariuta
Ploiesti - jud. Prahova

Hristos a înviat Încep prin a mulțumii domnului doctor Vladislav Gyebnar și întregii echipe de la Vitta Clinic (echipa fantastica sau Marea familie Vitta …citeste mai mult

Mihaela R
Giurgiu - jud. Giurgiu

Mii de mulțumiri Domnului Dr Vladislav Gyebnar pentru profesionalismul înalt . Doresc să mulțumesc și Doamnelor asistente care m-au făcut să mă simt în …citeste mai mult

De ce dor încheieturile mâinii – Boli cu manifestare dureroasă:

Tendinite

Există o multitudine de tendinite la mână care provoacă dureri. Poate cea mai frecventă tendinită cu durere este boala De Quervain – vezi poza 1. Se recunoaște prin apariția unei dureri specifice la baza degetului mare și/sau agravarea durerii la mișcarea degetului.
Poți citi mai multe detalii despre manifestarea și tratamentul afecțiunii printr-un click pe Maladia De Quervain

Reumatism

Bolile reumatice sau reumatismul reprezintă un grup de boli care înglobează peste 200 de afecțiuni distincte. Deseori, prin reumatism se înțelege eronat o boală dureroasă de la nivelul mâinii. Termenul de reumatism este folosit de mulți pacienți în necunoștință de cauză pentru orice durere apărută la mână.
Important de reținut este că bolile reumatice (reumatismul) sunt afecțiuni dureroase. Ele sunt cauzate de inflamație, tumefiere și durere în articulații, tendoane sau mușchi. Cauza celor mai multe boli reumatice este autoimună.

Nu orice durere la mână este un reumatism. Soluțiile găsite pe internet pe diverse forum-uri pentru tratarea durerii de mână pot fi nepotrivite pentru afecțiunea pacientului.

Durerile de degete la mâini sau durerile articulare au frecvent și alte cauze. Multe dintre aceste cauze sunt regăsite în acest articol.

Soluțiile “miraculoase” găsite pe internet, care “îți iau durerea cu mâna”, trebuie tratate cu o doză de scepticism și confirmate de un medic specialist.

Neuropatii

Afectarea unui nerv la nivelul mâinii poate fi o cauză generatoare de durere. Nervul poate suferi un traumatism/accident prin tăiere, smulgere sau torsiune. În acest caz vorbim despre o afectare acută a nervului.

Afectarea cronică a unui nerv este dată de o compresie mecanică sau de afecțiuni degenerative. Sindromul de compresie nervoasă sau neuropatia de compresie este frecvent întâlnit în patologia mâinii – vezi poza 2. Acesta provoacă dureri, amorțeli și furnicături, precum și slăbiciune la nivelul mâinii.

Citește mai mult despre aceste afecțiuni: neuropatii care provoacă durere la mână și încheieturi

Mai jos poți accesa testul Dr. Gyebnar. Prin acest chestionar online poți verifica dacă în cazul tău se ridică suspiciunea de compresie de nerv median în canalul carpian sau de alte patologii dureroase la nivelul mâinii.


Accesează testul Dr. Gyebnar pentru Sindromul de Tunel Carpian

Test Sindrom de Tunel Carpian


Artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă este o boală cronică autoimună sistemică. Simptomele care apar sunt:

  • inflamarea dureroasă a mâinii;
  • edemul;
  • rigiditatea articulațiilor mâinilor.

Boala cronică autoimună:
Este caracterizată prin agresarea organismului de către propriul sau sistem imunitar în urma expunerii la un factor declansator. Factorul declanșator nu a fost identificat încă.

În cazul artritei reumatoide, propriul sistem imunitar își autodistruge articulațiile. Respectiv oasele si cartilajul articular, în special la mână.
Dexteritatea mâinii și rezistența la prindere sunt afectate din cauza deteriorării articulațiilor. Această deteriorare poate provoca deformarea articulațiilor mâinilor în timp- vezi poza 3. Din acest motiv, diagnosticarea și tratamentul precoce sunt importante.


Poza 3 :
De ce dor incheieturile mainii Reumatism


Poza 4 :
De ce dor incheieturile mainii Reumatism Artrita mana

Artrita

Cunoscută sub denumirea de artrită degenerativă, osteoartrita sau artroza. Este o artropatie degenerativă de etiologie necunoscută. Se presupune că este cauzată de uzura prematură a articulațiilor mâinii. Respectiv a articulației carpo-metacarpiene a degetului mare de la mână.
Se manifestă prin degradarea lentă, dar progresivă, a cartilajului articular. Progresează pana la distrugerea completă a acestuia. vezi poza 4

Citește mai multe detalii despre artirită

Pseudoartroza

Înseamnă o vindecare deficitară a unei fracturi. Dacă este tratată corect, o fractură se vindecă printr-un calus, care înseamnă un țesut osos nou format. Calusul lipește cele două (sau mai multe) fragmente de os rezultate post fractură. Când acest calus nu se formează și, implicit, consolidarea fracturii lipsește (după două luni de la fractură), vorbim de pseudoartroză.
Aceasta se manifestă ca o articulație falsă, nefirească, care provoacă dureri în timp.

Video 1: Mai jos poți vedea un videoclip despre două dintre cele mai frecvente cauze de durere la mână. De ce dor încheieturile la mâini sau de ce dor încheieturile la degetul mare? Ce înseamnă aceste dureri, cum recomand le abordăm și cât de ușor se confundă cu un reumatism la mână.

În majoritatea cazurilor, termenul simplificat de “reumatism la mână” nu este un diagnostic complet și corect. Pentru a stabili cauza reală a durerii și tratamentul adecvat, este necesară prezentarea la medicul specialist în chirurgia mâinii.

Ameliorarea durerilor mâinii și calea spre un tratament eficient

Uneori durerea la mână este ușoară și tranzitorie. Uneori este atât de intensă încât pacienții ajung să se întrebe “de ce mă dor oasele de la mâini?”. Este momentul în care căutam cel mai bun tratament pentru durerile articulare. Ne gândim să facem orice investigații pentru durerile de încheieturi, cu scopul de a afla cauza durerii.

Orice durere de mână trebuie să fie un semnal de alarmă. Aceasta ar trebui să te îndemne să faci primul pas spre un medic specialist în mână. Îți recomand să cauți cel mai bun chirurg de mână pentru cazul tău.
În echipa noastră, cronologia pașilor de urmat în vederea rezolvării problemelor la mână este următoarea:

  1. Consultația. Aici analizăm simptomele și stabilim un diagnostic de certitudine sau probabilitate. În marea majoritate a cazurilor, prin examinare și teste clinice, stabilim cauza durerilor de mână. Uneori însă, avem nevoie și de investigații paraclinice suplimentare.
  2. Investigațiile. Investigațiile uzuale în diagnosticarea unei boli de mână pot cuprinde:
    • Analize de sânge,
    • Ecografia (ECO) de părți moi sau musculoscheletală
    • Electromiografia (EMG) – Studii de conducere nervoasa (VCN),
    • Rezonanța magnetică nucleară (RMN),
    • Radiografii (RX)
    • sau Computer tomograf (CT).
  3. Diagnosticul final. După coroborarea datelor clinice cu cele paraclinice (investigații și analize) se concluzionează diagnosticul final.
  4. Tratament. Se stabilește particularizat, în funcție de afecțiune și particularitățile pacientului.
    În urma consultației și a investigațiilor putem afla cauza exactă și gradul de severitate. Ulterior putem discuta despre variantele de tratament posibile.
    Pentru dureri de degete la mâini și dureri de mână, tratamentul se stabilește în funcție de diagnosticul cert, nu doar după simptome.

Video 2 despre cele mai frecvente boli de la mână care afectează major calitatea vieții.

Astfel, dacă te-ai întrebat vreodată de ce dor încheieturile mâinii, răspunsul cel mai sigur îl poți afla prin intermediul consultației de specialitate. Desigur, simptomele îți pot indica afecțiunile posibile și îți pot oferi o direcție.

Mai jos găsești alte articole de la Dr. Vladislav Gyebnar despre durerea care apare la mână și la încheieturile mâinii. În acestea poți găsi răspunsuri la întrebarea de ce dor încheieturile mâinii:

  • Bolile care provoacă dureri, amorțeli sau furnicături la nivelul degetelor și mâinii – le găsești descrise într-un alt articol aici: Compresiuni nervoase ;
  • Miturile și adevărurile despre Sindromul de tunel carpian – STC le poți găsi descrise aici: Sindomul de tunel carpian ;
  • Detalii despre tratamentul unui Sindrom de tunel carpian – STC le poți găsi, explicate pe larg, într-un alt articol aici: Tratament Sindrom de tunel carpian .
Atenție! Nu confunda simptomele cu diagnosticul! Un simptom este ceea ce deranjează și simte pacientul, adică efectul unei boli, iar diagnosticul este boala, mai exact cauza care provoacă simptomul. În majoritatea cazurilor, boala trebuie tratată și nu simptomul

Vrei să afli cine se ocupă de bolile mâinii și cum găsești cel mai bun chirurg de mână? Poți citi mai multe detalii într-un articol dedicat: despre chirurgia mâinii

IMPORTANT
Informațiile medicale din acest articol sunt bazate pe expertiza medicală a Dr. Vladislav Gyebnar și a echipei Vitta Clinic. Acestea nu înlocuiesc o consultație, ci reprezintă o modalitate de a te informa cu privire la afecțiunile descrise.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar si echipa Vitta Clinic