Durerea la mana. De la reumatism la alte cauze

De ce dor incheieturile mainii ?

Primul gand care apare dupa aparitia unei dureri in zona mainii este la reumatism. Este un fapt confirmat de studii si de experienta clinica a echipei noastre, ca majoritatea pacientilor cu o durere la mana se gandesc la reumatism.

Uneori durerea la mana este usoara si tranzitorie iar alte ori este asa de intensa si trenanta ca pacientii ajung sa se intreabe “De ce ma dor oasele de la maini”.

Dar ATENTIE ! Nu toate durerile de la mana sunt cauzate de reumatism. Asta poate fi o veste buna deoarece spre deosebire de reumatism, multe boli care cauzeaza durere in maini sunt tratabile iar rezultatele se simt imediat dupa tratament. Punerea in carca reumatismului a oricarei dureri de mana este o eroare frecvent intalnita la pacienti dar si la medici de alte specialitati nefamiliarizati cu bolile mainii.

Mai jos voi descrie principalele boli care dau dureri in maini si sunt confundate repetat cu durerea articulatiilor mainilor, adica reumatism.

Alte articole de la Dr. Vladislav Gyebnar despre durerea care apare la mana si la incheieturile mainii in care poti gasi raspunsuri la intrebarea de ce dor incheieturile mainii:

  • Bolile care provoaca dureri, amorteli sau furnicaturi la nivelul degetelor si mainii – le gasesti descrise intr-un alt articol aici ;
  • Miturile si adevarurile despre Sindromul de tunel carpian – STC le poti gasi descrise aici ;
  • Detalii despre tratamentul unui Sindrom de tunel carpian – STC le poti gasi, explicate pe larg, intr-un alt articol aici .

Boli care dau dureri la mana

Indiferent daca ai durerile de degete la maini, sau te doare toata mana, trebuie sa verifici daca este doar o durere tranzitorie sau este ceva cronic. In acest articol ma voi referi doar la durerile cronice de la mana.


Poza 1 :
De ce dor incheieturile mainii si degetelor Bola De Quervain


Poza 2 :
De ce dor incheieturile mainii si degetelor STC

Ce este o durere cronica?

O durere este definita ca fiind cronica, daca persista mai multe luni. Durerea cronica a mainii este una dintre cele mai des intalnite suferinte medicale care afecteaza calitatea vietii, si este frecvent confundata cu durerea articulatiilor mainilor. Important de stiut, este ca durerea cronica la mana este provocata si de reumatism dar si de alte boli mai usor tratabile – vezi mai jos care sunt aceste boli.

Durerea la mana afecteaza calitatea vietii prin perturbarea functiei mainii. Ea poate provoca chiar si depresii severe.

Ce spun pacientii?

K. Ana

Bună ziua oameni dragi ! Sa nu va ginditi la pret ca este mare , la citi medici am fost si cite tratamente dureroase …citeste mai mult

Evelina B.

Am ajuns la domnul doctor după 2 ani de dureri, chinuri și bani dați pe tratamente pentru unghia incarnata și medici care nu m-au …citeste mai mult

Boli specifice mainii cu manifestare dureroasa:

Artrita reumatoida

Artrita reumatoida este o boala cronica autoimuna sistemica. Simptomele care apar sunt:

  • inflamarea dureroasa a mainii;
  • edemul;
  • rigiditatea articulatiilor mainilor.

Boala cronica autoimuna este caracterizata prin agresarea organismului de catre propriul sau sistem imunitar in urma expunerii la un factor declansator, neidentificat inca. In cazul artritei reumatoide propriul sistem imunitar isi autodistruge articulatiile, respectiv oasele si cartilajul articular, in special la mana.

Dexteritatea mainii si rezistenta la prindere sunt afectate din cauza deteriorarii articulatiilor. Aceasta deteriorare poate provoca in timp deformarea articulatiilor mainilor, motiv pentru care diagnosticarea si tratamentul precoce sunt importante.

Tendinite

Exista o multitudine de tendinite la mana, care provoaca dureri, dar cea mai frecventa tendinita cu durere este boala De Quervain – vezi poza 1. Se recunoaste prin aparitia si/sau agravarea durerii la miscarea degetului mare.

Mai multe detalii despre cum recunoastem maladia De Quervain, cum se manifesta si cum se trateaza, poti citi aici .

Neuropatii

Afectarea unui nerv la nivelul mainii poate fi o cauza generatoare de durere. Nervul poate suferi un traumatism/accident prin taiere, smulgere sau torsiune. In acest caz vorbim despre o afectare acuta a nervului.

Afectarea cronica a unui nerv este data de o compresie mecanica sau de afectiuni degenerative. Sindromul de compresie nervoasa sau neuropatia de compresie, este frecvent intalnit in patologia mainii – vezi poza 2. Acesta provoaca dureri, amorteli si furnicaturi, precum si slabiciune la nivelul mainii.

Detalii despre neuropatii care provoaca durere la mana si incheieturi poti citi aici .

Artrita

Cunoscuta sub denumirea de artrita degenerativa, osteoartrita sau artroza, este o artropatie degenerativa de etiologie necunoscuta. Se presupune ca este cauzata de uzura/erodarea prematura a articulatiilor mainii, respectiv a articulatiei carpo-metacarpiene a degetului mare de la mana.

Se manifesta prin degradarea lenta dar progresiva a cartilajului articular pana la distrugerea completa a acestuia. Mai multe detalii despre aceasta artrita degenerativa poti citi aici .

Video 1: Mai jos poti vedea un videoclip despre doua din cele mai frecvente cauze de durere la mana. De ce dor incheieturile la maini? Ce inseamna si cum recomand sa o abordam?

In majoritatea cazurilor termenul simplificat de reumatism la mana nu este un diagnostic complet si corect. Pentru a stabili cauza reala a durerii si tratamentul adecvat, este necesara prezentarea la medicul specialist in chirurgia mainii.

Atentie ! Nu confunda simptomele cu diagnosticul ! Un simptom este ceea ce deranjeaza si simte pacientul, adica efectul unei boli, iar diagnosticul este boala, mai exact cauza care provoaca simptomul. In majoritatea cazurilor, boala trebuie tratata si nu simptomul

Vrei sa stii cine se ocupa de bolile mainii si care este cel mai bun chirurg de mana? Poti citi mai multe detalii aici .

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar si colab.