Cum ne protejam de cancerul tegumentar

Cancerul de piele pe intelesul tuturor:

Cauzele cresterii numarului de cazuri de cancer tegumentar (vezi aici detalii) sunt multiple. Conditiile de mediu sunt intr-o dinamica continua: stresul si alimentatia duc la scaderea marcanta a imunitatii (un factor decisiv in aparitia cancerului in general), iar soarele a devenit tot mai agresiv, cu efecte nocive pe termen lung (mai ales in cazul expunerilor excesive).

Cancerul poate aparea de novo sau pe formatiuni preexistente. Fiecare persoana trebuie sa-si supravegheze periodic formatiunile tegumentare (nevi, alunițe), orice pata sau rana care nu se vindeca. Orice modificare de dimensiuni, contur, forma, culoare, etc trebuie sa determine prezentarea de urgenta la medic, pentru consultatie de specialitate. Tot de urgenta trebuie sa va prezentati daca aveti o alunita care supureaza sau a fost traumatizata recent. Consultatia nu va obliga la operatie, dar va pune in tema cu eventualele riscuri.

Credinta ca interventia chirurgicala este cea care poate transforma alunita in cancer este complet falsa si este principala cauza a prezentarii tardive la medic, uneori cand resursele de tratament sunt limitate.

Operatia permite precizarea diagnosticului unei tumori DEJA EXISTENTE si alegerea celei mai potrivite metode de tratament.

Totusi cel mai bun tratament al acestei boli ramane preventia: evitarea expunerii excesive la soare/solar in favoarea expunerii treptate si progresive, consultul de specialitate si autoexaminarea periodica a formatiunilor tegumentare pigmentate. Atentie! Cremele cu protecţie solara nu va protejeaza intodeauna si impotriva cancerului de piele.

Foarte important este sa nu uitati ca „Precanceros nu inseamna Cancer, iar Cancer Nu inseamna Deces”.

Va stau la dispozitie cu sfaturi si recomandari despre aceasta patologie, metode de preventie si, daca e cazul, tratamentul corespunzator.

 

Sa nu neglijam o vorba care spune:

“Sanatatea confera o libertate de care foarte putini sunt constienti, si o regreta doar in momentul in care nu o mai au.”

Exemple de cazuri cu tumori maligne care ar trebui sa atraga atentia:

Cancer de piele

Cancerul de piele

Marturii pacienti

E. B.

Mii de multumiri domnului doctor V. Gyebnar si intregii echipe pentru modul in care am fost primita, consultata, operata, pentru sfaturile telefonice, pentru profesionalism, …citeste mai mult

T. Anisoara

Anul acesta am fost operata de xantelasma la ambii ochi, si sunt foarte multumita de interventia efectuata, si de recuperarea dupa operatie. multumesc foarte …citeste mai mult

L. Liliana

Multumesc din suflet domnului doctor Vladislav Gyebnar si intregii dumnealui echipe de medici de la Casa Austria, pentru profesionalismul, amabilitatea si grija deosebita cu …citeste mai mult

Vezi toate marturiile

Ma gasesti in Timisoara, unde iti stau la dispozitie pentru rezolvarea problemelor de chirurgie plastica, estetica si chirurgia mainii.
Programari se pot face prin email: dr.gyebnar@bestetic.ro sau telefonic: +40 742 089 095, intre orele 9:00 - 14:00.
Dr. Med. Vladislav Gyebnar