Chistul sebaceu

Atitudinea corecta fata de chistul sebaceu

Vezi aici un video despre tratamentul chistului sebaceu:

Foarte multa lume se întreaba ce este chistul sebaceu?

Chistul sebaceu este un tip de chist comun, necanceros, situat sub piele, frecvent manifestat ca o umflatura la cap. Este localizat cu predilectie pe scalp, fata, trunchi, organe genitale (scrot, labii), dar poate sa apara la nivelul oricarei suprafete tegumentare.

De ce apare chistul sebaceu?

Chistul sebaceuCauza aparitiei sale este astuparea canalului de evacuare al glandei sebacee, cel mai adesea de catre cheratina din piele. Aceasta duce la acumularea secretiei glandei (sebum – cu aspect si miros caracteristic) intr-un invelis in forma de sac, care creste treptat in dimensiuni. In timp cresterea volumului sau alte traumatisme duc la fisurarea sacului si infectarea conținutului, care se transforma intr-un abces dureros, mai dificil de tratat.

Ca la orice formatiune care apare in organism, tratamentul tipic este indepartarea chirurgicala, urmata de sutura. Operatia elimina continutul chistului impreuna cu invelisul, prevenind astfel recidiva. Toate formatiunile excizate se examineaza la microscop (examen histopatologic, EHP), desi majoritatea chisturilor sunt benigne.
Daca chistul sebaceu s-a infectat si s-a transformat intr-un abces, tratamentul consta in antibiotice si eliminarea prin incizie a puroiului, urmata de inchiderea plagii prin pansamente sau sutura secundara.
Tratamentul este mai dureros, de durata mai lunga, iar cicatricea ramasa poate fi mai inestetica.

chistul sebaceuNu uitati ca cel mai bun tratament pentru orice boala este preventia! De aceea fiecare persoana care observa aparitia unei formatiuni anormale la nivelul organismului trebuie sa se adreseze medicului pentru consultatie de specialitate. Deoarece multe formatiuni seamana intre ele, doar medicul este cel care poate pune diagnosticul (cat mai precoce) unor boli grave, potential letale, sau dimpotriva, al unei afectiuni banale, care sa va calmeze nelinistea.

Chist sebaceu excizat:

Chistul sebaceu excizat chirurgical

Exemple de cazuri cu chist sebaceu:

Aveti mai multe intrebari?
Ma gasiti in Timisoara, unde va stau la dispozitie pentru rezolvarea problemelor de chirurgie plastica, estetica si chirurgia mainii.
Programari se pot face prin email: dr.gyebnar@bestetic.ro sau telefonic: +40 742 089 095, intre orele 9:00 - 14:00.
Dr. Med. Vladislav Gyebnar

20 comentarii pentru “Chistul sebaceu

 • Gabriela:

  Buna ziua ,

  As dori sa stiu daca un chist sebaceu aflat in spatele lobului urechii , exact ca cel din poza a doua din exemplele de chisturi sebacee , cam aceeasi dimensiune , se poate opera de catre un chirurg plastician sau de catre un specialist ORL , sau ce recomandare mi-ati oferi ? Un chirurg generalist mi-a recomandat sa apelez la un chirurg plastician din cauza riscurilor , fiind o zona sensibila .De curand , aceeasi ureche a suferit o otita , iar in urma vizitei la ORL , specialistul a spus ca si el poate sa faca intreventia chirurgicala .
  Vreau sa iau o decizie corecta , dar acum nu stiu cu precizie domeniul la care sa apelez .

  As aprecia enorm sfatul dumneavoastra ! O zi buna !

  • Buna ziua!
   Este delicata intrebarea dumneavoastra. Teoretic ambele specialitati se pot ocupa.
   Specialistul ORL se ocupa de tot aparatul auditiv si in special de functia lui. De partea reconstructiva a urechii externe (ceea ce se vede la exterior) ne ocupam noi, chirurgii plasticieni.
   Concluzia ar trebui sa o trageti dumneavoastra.

 • daniela:

  Buna ziua,ma confrunt si eu cu un chist sebaceu in zona inghinala.apare si in cateva zile dispare, mentionez ca in primele zile este dureros.ce tratament ar fi adecvat?multumesc

 • Dan:

  Salutare. Imi tot apar chisturi foarte dureroase pe scalp. Pe durata tratamentului imi trec, dupa care imi reapar.
  Am fost la foarte multi medici dar fara rezultat.
  Un sfat de la dvs ar fi binevenit!

  • Buna ziua,
   pentru a putea pronunta un sfat, am nevoie de mai multe detalii in privinta chistelor dumneavoastra.
   O poza eventual ar fi binevenita.

   • Dan:

    buna ziua. sunt chisturi dureroase care dupa un timp incep sa supureze. Dupa o perioada imi trec, dar imi apar altele. Mentionez ca am si un stafilococ de care nu pot scapa. Am facut moldamin 6 luni de zile, 1/saptamana dar ASLO nu scade, chiar a crescut de la 350 la 400 dupa cele 6 luni in care am administrat moldaminul.
    Am facut si o cultura dintr-un chist si mi-a iesit un stafilococ.
    Nu stiu ce sa mai fac, am incercat foarte multe variante, dar fara rezultat.

 • buna spunetim va rog cum se poate trata Chistul fara a apela la interventie medicala,hirurgica?

  • Buna ziua.
   Ar trebui sa precizati la ce tip de chist va referiti. Sunt mai multe tipuri de chisturi.
   Daca este vorba de un chist sebaceu, acesta are tratament exclusiv chirurgical.
   Daca nu il scoateti la timp, chistul sfarseste prin a se infecta, ceea ce nu este de dorit.

Comentariile sunt inchise.