Boala sau Maladia Dupuytren

Maladia Dupuytren – Contractura Aponevrozei Palmare


Ce este maladia Dupuytren?

Boala sau maladia Dupuytren este boala care debuteaza cu un nodul dureros in palma iar cu timpul trage degetul ceeand aspectul de deget retractat in palma. Se produce o ingrosare a aponevrozei palmare (o structura fibroasa situata sub pielea palmei), provocata de o cauza neprecizata.

O recunoastem prin aparitia unor modificari specifice la nivelul mainilor, mai exact a palmelor, nodul in podul palmei, bride si corzi, depresiuni sau ombilicari si retractii ale degetelor – vezi poza 1. Aspectul degetului afectat este ca un deget indoit in palma sau o retractie la mana.. Poate fi afectata una sau ambele maini, unul sau mai multe degete.

Este o boala progresiva si ireversibila, adica odata aparuta nu trece de la sine ci progreseaza lent fara durere.

Noutate! Acum exista si tratament fara operatie pentru aceasta boala – vezi aici detalii.

Video 1 – Totul despre maladia Dupuytren aici:

Cum se manifesta maladia Dupuytren?

Manifestarea tipica pentru localizarea la mana este contractura in flexie a degetelor, cu predominanta la nivelul bordului ulnar al mainii (degetele IV si V). Debutul bolii il recunoastem prin aparitia unui nodul in palma – vezi poza 1.

Boala apare mai des la sexul masculin, dupa 40 de ani.

Cea mai frecventa localizare este la nivelul palmei, dar mai este intalnita si la nivelul piciorului – boala Ledderhose, sau penisului – boala Peyronie.

Retineti!

Orice nodul in plama, denivelare sau coarda trebuie sa ne duca cu gandul la Boala Dupuytren.

De ce apare boala Dupuytren? Cauze    

Nu exista un factor determinant sau predispozant specific. Etiologia inca nu este bine cunoscuta.

Totusi, studiile arata ca pacientii cu micro traumatisme locale repetate, consum de alcool in exces, boli hepatice, diabet zaharat, fumatori, cu bronhopneumopatie cronica obstructiva sau neoplasm se imbolnavesc mai des. Acesti factori sunt incriminati ca fiind potential declansatori de boala Dupuytren doar la pacientii cu o predispozitie genetica.

De remarcat faptul ca boala apare frecvent si la persoane care nu au niciun factor predispozant.

Stadializarea maladiei Dupuytren

Maladia Dupuytren prezinta o diversitate larga de stadii de severitate, incepand de la o simpla coarda, ombilicare sau nodul (vezi poza 1) care afecteaza un singur deget, pana la afectarea mai multor degete cu deteriorarea functiei mainii. Deficitul mainii bolnave este de extensie (intinderea degetelor), flexia (indoirea degetelor) nu este afectata decat in cazuri severe.


Poza 1 – Aspecte specifice pentru Dupuytren:
Maladia Dupuytren boala cauze pret


Poza 2 – Stadiu incipient de Maladie Dupuytren:
Maladia Dupuytren boala cauze operatie

Clasificarea Maladiei Dupuytren facuta de Tubiana:

  • stadiul 1 – deficitul de extensie este 1 – 45 grade
  • stadiul 2 – deficitul de extensie este 46 – 90 grade – vezi poza 3
  • stadiul 3 – deficitul de extensie este 91 – 135 grade – vezi poza 4  
  • stadiul 4 – deficitul de extensie este 136 – 180 grade

Evident, cu cat stadiul este mai avansat, ca atat operatia si recuperarea este mai dificila. In concluzie, pentru o recuperare mai rapida intr-un procent de 100%, recomand interventia in stadiul 1. In stadiul 3 si respectiv 4 exista deja o afectare articulara, cu ligamente retractate, si drept urmare recuperarea este greoaie.


Poza 3 – Boala Dupuytren stadiul II:


Poza 4 – Boala Dupuytren stadiul III:

Tratamentul

Tratamentul este individualizat (urmarire regulata, tratament medical adjuvant, diverse tehnici de tratament chirurgical). El are ca si scop mentinerea sau refacerea funcţiei mainii.

Tratament nechirurgical

Tratamentul nechirurgical adica fara operatie se poate efectua prin:

  1. Fasciotomie percutanata cu acul special
  2. Fasciotomie enzimatica cu Clostridium Histolyticum – vezi aici tot ce trebuie sa stii despre Colagenaza.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgicalconsta in indepartarea portiunii afectate a aponevrozei – aponevrectomie partiala sau fasciectomie, cu ameliorarea pozitiei si functiei degetelor. Dupa operatie este necesara participarea la un program de fizio-kinetoterapie recuperatorie. Controalele periodice postoperatorii monitorizeaza rezultatul tratamentului si evolutia bolii.

In cadrul tratamentului chirurgical, tehnica mea favorita pe care o practic in majoritatea cazurilor este tehnica deschisa Mc Cash vezi poza 5 – 6 si video 2 cu cazuri operate de mine cu această tehnica.

Tehnica deschisa Mc Cash  

Tehnica Mc Cash este o tehnica deschisa cu incizii transversale. Dupa eliminarea bridei retractile si intinderea degetului afectat se obtine un defect tegumentar, care se vindeca prin epitelizare centripeta, adica din margini spre interior, in 3 – 4 saptamani.


Poza 5 – Aspect inainte:
Maladia Dupuytren


Poza 6 – Dupa tehnica McCash:
Maladia Dupuytren

Avantajul este major atat functional cat si estetic. Rezultatele se pot vedea in poza 3 si 4 si in video-ul de mai jos.

Video 2 – tehnica deschisa Mc Cash in Maladia Dupuytren aici:

Eu personal prefer aceasta tehnica deoarece asigura atat o recuperare rapida, cat si un aspect estetic postoperator al mainii foarte bun. Practic cicatricile postoperatorii sunt aproape invizibile.

Tehnica fara operatie cu Colagenaza   

Este o tehnica recenta, noutate in tratamentul bolii Dupuytren, care se realizeaza fara operatie si implicit fara taietura si indeplineste toate dezideratele tratamentului maladiei Dupuytren. Tratamentul prin colagenaza se rezuma la o simpla injectie in coarda care trage degetul.

Aceasta tehnica implica injectarea unei enzime adica colagenaza – vezi detalii despre Colagenaza aici. Aceasta topeste coarda fibroasa specifica maladiei Dupuytren.

Video 4 – un caz cu boala Dupuytren rezolvat in clinica Bestetic prin tehnica fara operatie cu Colagenaza:

Avantajele tehnicii cu Colagenaza sunt:

  • se realizeaza prin injectare
  • lipsa interventiei chirurgicale si deci a inciziei
  • ‎cicatricea postoperatorie nu exista
  • recuperarea este foarte rapida – aproape imediata

Ca orice tehnica noua, tehnica fara operatie are un pret mai ridicat.

Tratamentul cu Colagenaza este indicat la pacientii cu boala Dupuytren cu cordon fibros palpabil. De asemenea se poate folosi si in tratamentul barbatilor cu boala Peyronie – cei care prezinta coarda fibroasa retractila la penis.

Terapia cu colagenaza necesita doua zile de tratament a cate 20 minute in fiecare zi. In prima zi colagenaza, clostridium histolyticum – numita comercial Xiapex sau Xiaflex, se injecteaza in brida si se lasa sa actioneze 24 de ore. In acest timp topeste brida prin liza fibrelor de colagen. A doua zi se realizeaza intinderea degetului afectat.

Alte exemple de cazuri cu Maladia Dupuytren:


Poza 7 – Exemplu de caz Preoperator:
Maladia Dupuytren


Poza 8 – Exemplu de caz Postoperator:
Maladia Dupuytren

Frecvent boala Dupuytren apare bilateral afectand ambele maini:


Poza 9 – Boala Dupuytren bilateral:
Maladia Dupuytren


Poza 10 – Aspect din profil la Dupuytren:
Maladia Dupuytren

Spitalizarea, anestezia si durata interventiei

Interventia clasica se efectueaza se efectueaza in regim de spitalizare de zi, iar pacientul petrece aproximativ 2 – 3 ore in clinica.

Procedura se efectueaza in anestezie locala si este complet nedureroasa.

Dupa instalarea anesteziei interventia dureaza aproximativ 40 -50 min.

Procedura fara operatie, cu Colagenaza, necesita petrecerea doar a aproximativ 30 de minute / zi timp de 2 zile consecutiv.

Ce se intampla dupa interventia chirurgicala ?

Imediat dupa operatie veti primi o lista cu recomandari specifice.

Dupa procedura fara operatie, cu Colagenaza recuperarea este aproape imediata. Mana neavand taietura, isi reia functia in 2-3 zile.

Dupa interventia clasica, mentinerea ridicata a membrului operat si purtarea unei contentii elastice este obligatorie. Miscarea degetelor afectate incepe dupa aproximativ 7 – 14 zile de la interventie, cu cresterea progresiva a solicitarii degetelor, astfel ca la o luna va puteti relua activitatile obisnuite. Activitati de forta se pot efectua dupa sase saptamani. In unele cazuri este necesara recuperarea prin fiziokinetoterapie.

Contraindicatii

Operatia pentru maladia Dupuytren nu are contraindicatii specifice.

Este interzisa folosirea aspirinei si derivatelor sale sau a altor medicamente hipocoagulante / anticoagulante (care intarzie coagularea si prelungesc sangerarea) cu 10 zile inainte de interventia chirurgicala. Aceste aspecte vor fi discutate cu ocazia consultatiei preoperatorii, cand veti informa medicul ce alte boli mai aveti si ce tratamente folositi.

Ce se intampla daca nu ma tratez?

Fara tratament maladia Dupuytren continua sa progreseze, ducand la diminuarea severa a functiei mainii, la cresterea dificultatii operatiei si scaderea calitatii rezultatului operator.

Atentie!
In cazuri extreme, cu stadii avansate, se poate ajunge la amputatii de deget.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar

Ma gasesti in Timisoara, unde iti stau la dispozitie pentru rezolvarea problemelor de chirurgie plastica, estetica si chirurgia mainii.
Programari se pot face prin email: dr.gyebnar@bestetic.ro sau telefonic: +40 742 089 095, intre orele 9:00 - 14:00.
Dr. Med. Vladislav Gyebnar