Chistul sinovial sau chistul incheieturii mainii

Chistul sinovial apare frecvent la nivelul articulatiei mainii, sub forma unui nodul situat sub piele. Cel mai adesea se gaseste pe fata dorsala a incheieturii mainii, dar poate sa apara si pe fata palmara sau la nivelul degetelor. Afecteaza pacienti de toate varstele.

chistul sinovial

Fiecare articulatie este inconjurata de o capsula protectoare. Pe fata ei interna se gaseste o membrana sinoviala; lichidul produs de aceasta are rolul de a “unge” si hrani articulatia.
Incheietura mainii este supusa frecvent microtraumatismelor, unor lovituri mai puternice sau suprasolicitari. Datorita acestora sau unei conformatii particulare din nastere poate sa apara o dilatare (umflare) localizata a capsulei (sinoviale), cu formarea unui chist care creste brusc sau lent si progresiv (cateva luni). Acesta se poate reduce prin masaj in stadiile incipiente.
Chistul sinovial contine lichid sinovial si poate varia in volum (poate creste sau scade in funcție de pozitia mainii). Rezulta un aspect estetic nefiresc iar in timp poate sa apara durere (nu e obligatorie). Durerea poate fi localizata la nivelul chistului sau poate iradia la mana sau antebrat si este produsa de compresiunea chistului pe structurile vecine (tendoane, nervi). Uneori se poate sparge singur, dar procentul de recidiva este mare.
Acest chist nu este periculos, nu este o tumora maligna (cancer) si nu se raspandeste, dar poate sa apara in timp si in alte zone articulare. Fara tratament poate creste in dimensiuni, devine inestetic, iar durerea este doar una din complicatiile posibile. Cand are dimensiuni apreciabile intra in conflict cu aparatul extensor al mainii (tendoane).

Diagnosticul pentru chistul sinovial este stabilit prin examenul mainii cu ocazia consultatiei. Uneori poate fi necesara o radiografie sau ecografie.

Tratamentul depinde de simptome si de etapa evolutiva. Chisturile mici si nedureroase pot sa nu necesite tratament, doar evaluare periodica si evitarea suprasolicitarii articulatiei respective. Daca sunt dureroase, mari sau evolueaza in timp, necesita tratament. Exista mai multe variante de tratament pentru chistul sinovial:

 • imobilizarea mainii si medicatia antiinflamatoare pot reduce durerea;
 • evacuarea prin punctie a conținutului chistului, urmata de sclerozarea acestuia, este o metoda minim invaziva, nu doare si nu lasa cicatrici;
 • tratamentul chirurgical (operatia) realizeaza indepartarea chistului si repararea capsulei articulare, precum si a altor leziuni asociate (daca e cazul).

Rezultatul postoperator este bun, desi aceasta patologie isi pastreaza un mic risc de recidiva.
Dupa punctie sau operatie se aplica de obicei o orteza sau o atelă timp de 14 – 21 zile si se recomanda fiziokinetoterapie. Activitatea mainii se reia treptat, in functie de ocupatia pacientului.

chistul sinovial

Aveti mai multe intrebari?
Va stau la dispozitie pentru rezolvarea problemelor de chirurgie plastica, estetica si chirurgia mainii, prin email: dr.gyebnar@bestetic.ro sau telefonic: +40 742 089 095, intre orele 9:00 - 14:00.

96 comentarii pentru “Chistul sinovial sau chistul incheieturii mainii

 • Minel Niță:

  Bună ziua.
  Un chist sinovial vechi de cca. 2 ani, dureros și DUR, situat la încheietura mâinii, pe fața posterioară, poate fi aspirat, sau singura abordare rămâne operația?
  Mulțumesc.

  • Buna ziua!
   Aspiratia este o solutie alternativa, dar cu un risc de recidiva.
   Timpul mare care a trecut de la aparitia chistului este in defavoarea reusitei aspiratiei.
   Daca doriti sa evitati interventia chirurgicala, se poate incerca aspiratia.
   In caz de recidiva, ramane interventia chirurgicala ca si solutia sigura.

   • Minel Niță:

    Bună ziua.
    Vă rog să-mi scuzați insistența, dar sunt puțin nelămurit.
    Aspirația este posibilă și în cazul consistenței DURE a chistului sinovial?
    Dacă da, când am putea fi programați pentru aspirație și cât timp, după, ar trebui imobilizată articulația?
    Mulțumesc mult.

    PS: Sunt foarte plăcut surprins de promptitudinea răspunsului anterior.

 • Dragos:

  Buna seara!De cateva luni, la mana dreapta,in partea superioara a inchieturii,mi-a aparut acest chist despre care se discuta aici.Nu este foarte mare,apare atunci cand indoi mana,dar este dureros.Ce se poate face? Multumesc foare mult!

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*