Chistul sinovial

Apare frecvent la nivelul articulaţiei mâinii, sub forma unui nodul situat sub piele. Cel mai adesea se găsește pe faţa dorsală a încheieturii mâinii, dar poate să apară şi pe faţa palmară sau la nivelul degetelor. Afectează pacienţi de toate vârstele.

Fiecare articulaţie este înconjurată de o capsulă protectoare. Pe faţa ei internă se găsește o membrană sinovială; lichidul produs de aceasta are rolul de a “unge” şi hrăni articulaţia.
Încheietura mâinii este supusă frecvent microtraumatismelor, unor lovituri mai puternice sau suprasolicitări. Datorită acestora sau unei conformaţii particulare din naștere poate să apară o dilatare (umflare) localizată a capsulei (sinoviale), cu formarea unui chist care creşte brusc sau lent şi progresiv (câteva luni). Acesta se poate reduce prin masaj în stadiile incipiente.
Chistul conține lichid sinovial și poate varia în volum (poate crește sau scade în funcție de poziția mâinii). Rezultă un aspect estetic nefiresc iar în timp poate apare durere (nu e obligatorie). Durerea poate fi localizată la nivelul chistului sau poate iradia la mînă sau antebraț și este produsă de compresiunea chistului pe structurile vecine (mai ales pe nervi). Uneori se poate sparge singur, dar procentul de recidivă este mare.
Acest chist nu este periculos, nu este o tumoră maligna (cancer) şi nu se raspandeste, dar poate apare în timp și în alte zone articulare. Fara tratament poate crește în dimensiuni, devine inestetic, iar durerea este doar una din complicatiile posibile. Când are dimensiuni apreciabile intră în conflict cu aparatul extensor al mâinii (tendoane).

Diagnosticul este stabilit prin examenul mainii cu ocazia consultației. Uneori poate fi necesara o radiografie.

Tratamentul depinde de simptome și de etapa evolutivă. Chisturile mici și nedureroase pot să nu necesite tratament, doar evaluare periodică și evitarea suprasolicitării articulației respective. Dacă sunt dureroase, mari sau evoluează în timp, necesită tratament:
imobilizarea mâinii și medicația antiinflamatoare pot reduce durerea;
– evacuarea prin puncție a conținutului chistului, urmată de sclerozarea acestuia, este o metodă minim invazivă, nu doare si nu lasa cicatrici;
– tratamentul chirurgical (operația) realizează îndepărtarea chistului și repararea capsulei articulare, precum și a altor leziuni asociate (dacă e cazul).

Rezultatul postoperator este bun, deși această patologie îşi pastrează un mic risc de recidivă.
După puncție sau operație se aplică de obicei o atelă timp de 10-14 zile și se recomandă fiziokinetoterapie. Activitatea mâinii se reia treptat, în funcție de ocupația pacientului.

Comentarii

66 comentarii

*
Contact
Telefon: +40 742 089 095 Fax: +40 356 819 589 E-mail: dr.gyebnar@bestetic.ro Web: www.bestetic.ro
QR code Bestetic