Chistul sebaceu

Atitudinea corecta fata de chistul sebaceu

Foarte multa lume se întreaba ce este chistul sebaceu?

Chistul sebaceuChistul sebaceu este un tip de chist comun, necanceros, situat sub piele, frecvent manifestat ca o umflatura la cap. Este localizat cu predilectie pe scalp, fata, trunchi, organe genitale (scrot, labii), dar poate sa apara la nivelul oricarei suprafete tegumentare.

Cauza aparitiei sale este astuparea canalului de evacuare al glandei sebacee, cel mai adesea de catre cheratina din piele. Aceasta duce la acumularea secretiei glandei (sebum – cu aspect si miros caracteristic) intr-un invelis in forma de sac, care creste treptat in dimensiuni. In timp cresterea volumului sau alte traumatisme duc la fisurarea sacului si infectarea conținutului, care se transforma intr-un abces dureros, mai dificil de tratat.

Ca la orice formatiune care apare in organism, tratamentul tipic este indepartarea chirurgicala, urmata de sutura. Operatia elimina continutul chistului impreuna cu invelisul, prevenind astfel recidiva. Toate formatiunile excizate se examineaza la microscop (examen histopatologic, EHP), desi majoritatea chisturilor sunt benigne.

chistul sebaceuDaca chistul sebaceu s-a infectat si s-a transformat intr-un abces, tratamentul consta in antibiotice si eliminarea prin incizie a puroiului, urmata de inchiderea plagii prin pansamente sau sutura secundara. Tratamentul este mai dureros, de durata mai lunga, iar cicatricea ramasa poate fi mai inestetica.

Nu uitati ca cel mai bun tratament pentru orice boala este preventia! De aceea fiecare persoana care observa aparitia unei formatiuni anormale la nivelul organismului trebuie sa se adreseze medicului pentru consultatie de specialitate. Deoarece multe formatiuni seamana intre ele, doar medicul este cel care poate pune diagnosticul (cat mai precoce) unor boli grave, potential letale, sau dimpotriva, al unei afectiuni banale, care sa va calmeze nelinistea.

Chist sebaceu excizat:

Chistul sebaceu excizat chirurgical

Exemple de cazuri cu chist sebaceu:

Aveti mai multe intrebari?
Va stau la dispozitie pentru rezolvarea problemelor de chirurgie plastica, estetica si chirurgia mainii, prin email: dr.gyebnar@bestetic.ro sau telefonic: +40 742 089 095, intre orele 9:00 - 14:00.

12 comentarii pentru “Chistul sebaceu

 • buna spunetim va rog cum se poate trata Chistul fara a apela la interventie medicala,hirurgica?

  • Buna ziua.
   Ar trebui sa precizati la ce tip de chist va referiti. Sunt mai multe tipuri de chisturi.
   Daca este vorba de un chist sebaceu, acesta are tratament exclusiv chirurgical.
   Daca nu il scoateti la timp, chistul sfarseste prin a se infecta, ceea ce nu este de dorit.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*