Chistul sebaceu

Foarte multă lume se întreabă ce este un chist sebaceu.

Chistul sebaceu este un tip de chist comun, necanceros, situat sub piele. Este localizat cu predilecţie pe scalp, faţă, trunchi, organe genitale (scrot, labii), dar poate să apară la nivelul oricărei suprafețe tegumentare.

Cauza apariţiei sale este astuparea canalului de evacuare al glandei sebacee, cel mai adesea de către cheratina din piele. Aceasta duce la acumularea secreţiei glandei (sebum – cu aspect și miros caracteristic) într-un înveliș în formă de sac, care crește treptat în dimensiuni. În timp creșterea volumului sau alte traumatisme duc la fisurarea sacului și infectarea conținutului, care se transformă într-un abces dureros, mai dificil de tratat.

Ca la orice formațiune care apare în organism, tratamentul tipic este îndepărtarea chirurgicală, urmată de sutură. Operația elimină conținutul chistului împreună cu învelișul, prevenind astfel recidiva. Toate formațiunile excizate se examinează la microscop (examen histopatologic, EHP), deși majoritatea chisturilor sunt benigne.

chist seb 1Dacă chistul s-a infectat și s-a transformat într-un abces, tratamentul constă în antibiotice și eliminarea prin incizie a puroiului, urmată de închiderea plăgii prin pansamente sau sutură secundară. Tratamentul este mai dureros, de durată mai lungă, iar cicatricea rămasă poate fi mai inestetică.

Nu uitaţi că cel mai bun tratament pentru orice boală este prevenţia! De aceea fiecare persoană care observă apariţia unei formaţiuni anormale la nivelul organismului trebuie să se adreseze medicului pentru consultație de specialitate. Deoarece multe formațiuni seamănă între ele, doar medicul este cel care poate pune diagnosticul (cât mai precoce) unor boli grave, potenţial letale, sau dimpotrivă, al unei afecțiuni banale, care să vă calmeze neliniștea.

Chist sebaceu excizat:

Chist sebaceu excizat chirurgical

 

Galerie poze:

Comentarii

10 comentarii

*
Contact
Telefon: +40 742 089 095 Fax: +40 356 819 589 E-mail: dr.gyebnar@bestetic.ro Web: www.bestetic.ro
QR code Bestetic